Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Lázár nemzeti mintagazdaságot akar

Létrehozva:

A kormánybiztos erről egy sajtótájékoztatón beszélt.

Lázár hangsúlyozta: a ménesbirtok és tangazdaság minta lehet annak bemutatására, hogyan lehet a 21. században modern technológiai eszközökkel hatékonyan gazdálkodni. Elmondta, az elmúlt két évben Mezőhegyesen új üzemet szerveztek, korszerűsítettek, fejlesztettek, 500 munkavállalónak adnak munkát.

Eddig 4,5 milliárd forintot fordítottak mezőgazdasági gépekre, eszközökre. Mezőhegyes az első olyan birtok Magyarországon, ahol drónok segítségével agrárdigitalizációs, precíziós adatgyűjtés folyik, ezzel segítik a növénytermesztési ágazatot, 6600 hektáron pontosan lehet tudni a talaj minőségét.

Lázár János úgy fogalmazott, hogy a gépek megvásárlása, a digitális fejlesztés, az agrárinformatikusok alkalmazása után eljutottak oda, hogy megkezdhetik az állattenyésztés modernizációját is. Ennek részeként 880 férőhelyes, két istállóból álló tehenészetet alakítottak ki, amely a világ legmodernebb technológiáját használja.

A beruházás összértéke 2,7 milliárd forint. A mintaberuházás pedig olyan program, amelyet Magyarországon bárki megtekinthet, és levonhatja a gazdasági tanulságokat – tette hozzá.

Kovács Norbert vezérigazgató elmondta, az istálló a műszaki átadás-átvétel lezárására vár, ezt követően kezdődik a tehenek betelepítése, a termelés.

A kormánybiztos szólt arról is: az öntözésfejlesztésre 8,5 milliárd forintot biztosít a kormány, a beruházás szeptemberben kezdődik, és a cég 2022-re nemcsak a legmodernebb gépállománnyal, digitalizált, precíziós gazdálkodással, a legmodernebb szarvasmarha teleppel rendelkezik majd, hanem 5500 hektár egybefüggő területen öntözést is biztosít – tette hozzá.

Lázár János beszámolt arról is, hogy Mezőhegyesen vetőmagot állítanak elő, egyebek közt a birtok saját maga termeli meg az alapanyagot, és csomagolt készáruval lép a piacra.

Megjegyezte, Magyarország 20 millió ember élelmiszerrel való ellátására lenne képes, ezzel szemben jelentős az élelmiszerbehozatal. Az egyik legfontosabb célkitűzésüknek nevezte, hogy a nagyvároson kívül élő emberek számára is lehetőséget teremtsenek. Ennek elengedhetetlen követelménye az agrárium fejlődése, ebben pedig a legfontosabb esélyt a feldolgozóipar, az élelmiszeripar jelenti – mondta.

Ha lesz 80 százalékban nemzeti kézben lévő feldolgozóipar, akkor el lehet mondani, hogy az elfogyasztott élelmiszer 80 százaléka magyar eredetű. Azon kell dolgozni, hogy a kormány új mezőgazdasági new-dealt indítson, minél több forrást biztosítson vidéken az agrárfejlesztésekre. Szükség van egy új feldolgozóipari tervre Magyarországon – mondta Lázár János. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink