Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Göd: helyi perpatvarból országos háború

Létrehozva:

Forrás: Balogh Csaba hivatalos Facebook oldala

Hangfelvétel-manipulálástól polgármester-felfüggesztésig fajultak az események Gödön. A momentumos városvezető feloszlatná a képviselő-testületet, a DK szerint viszont neki kellene távoznia.

Lassan országos pártok közötti botránnyá szélesedik a gödi ellenzéki belháború – a gödi polgármester, Balogh Csaba és pártja, a Momentum képviselői szembekerültek a 2019 októberében győztes ellenzéki koalíció maradékával. Ma már ott tart a háborúskodás, hogy a DK manipulált hangfelvétellel igyekszik lejáratni Baloghot. A titokban felvett beszélgetés azt volt hivatva bizonyítani, hogy Balogh LMP-s és DK-s helyett fideszes alpolgármestert választott volna inkább. A Momentum által közölt – állításuk szerint eredeti, vágatlan – hanganyag szerint viszont a polgármestert valójában nem ezt akarta, a döntést a képviselők kezébe adta volna.

Különös fénytörésbe helyezi az egészet a polgármester reakciója a felvételre, amely egy momentumos frakcióülésen készült. Először felháborodott, hogy valaki titokban rögzítette az elhangzottakat, majd előállt egy saját felvétellel.

A gödi belviszály legfrissebb epizódja is jelzi: a felek minden hidat felégetnek egymás között. Nem mond mást Balogh sem.

A polgármester a Pesti Hírlapnak kijelentette: „Félek, hogy nem lesz békés visszaút.”

Hozzátette: szerinte már nem lehet helyreállítani a bizalmat. A polgármester a testület feloszlatását fogja kezdeményezni – miközben pontosan tudja: a képviselők nem fogják megszavazni saját feloszlatásukat. Balogh szerint azonban most erre lenne szükség, mondván: egy új választásra jobb, alkalmasabb politikai csapatot tudnának összeválogatni, miközben a helyeik már látják, ki dolgozik értük, és ki nem.

Gödi lakosok tiltakoznak a politikai hatalmi harcok ellen, 2020 július 30-án / Forrás: Balogh Csaba hivatalos Facebook oldala

De messze még a szavazás a feloszlatásról, előbb a polgármesternek ki kell várnia az ellene folyó vizsgálat lezárultát. Emiatt függesztette fel múlt pénteken két hétre a képviselő-testület Baloghot a munkavégzés alól. A felfüggesztést a nemrég 1 LMP-s, 2 DK-s és 1 jobbikos taggal újonnal megalakult Göd Fejlődéséért nevű frakció, valamint a Fidesz-KDNP frakció támogatta. De az új frakció létrejötte már az ellenzéki belháború egyik következménye volt.

Azt, hogy miként kezdődött a belháború, még a részesei sem tudják pontosan megmondani. A lapunk által megkérdezett helyi képviselők abban egyetértettek, hogy polgármesterként Balogh csak a saját feje után ment, még akkor is, ha javaslatait a képviselő-testület elutasította.

Az országos járvány kihirdetését követően a helyzet tovább romlott – állították lapunknak a képviselők. Bár a törvény egyszemélyi döntési lehetőséget biztosított minden polgármesternek, a testület elvárta volna, hogy egyeztessen velük a szövetséges párt polgármestere. Mindez később már úgy hullt vissza Balogh fejére, hogy „diktatórikus vezető”.

A polgármester ezzel szemben mindezt tagadja. Állítja: mindig mindent átláthatóan csinált, egyeztetett még a karantén idején is, és csak azért vádolják diktátorsággal, mert ezt lehet a legjobban kommunikálni, ez cseng jól a kormányoldal kommunikációjában is.

Balogh Csaba egy gödi lakossal beszélget / Forrás: Balogh Csaba hivatalos Facebook oldala

A képviselők azonban nem csak ezt olvassák Balogh fejére.

„Göd Berzsenyi utcáját 65 millió forintból akarta az önkormányzat felújítani, miközben ugyanennyi pénzből Dunakeszin egy négyszer hosszabb és szélesebb utat, Sződligeten pedig két ugyanilyen hosszút újítanak fel”

– mondta a Pesti Hírlapnak Rónai Sándor DK-s Európa Parlament-i képviselő. „Vagyis felmerül a túlárazás gyanúja, márpedig a közpénzeket nem szabad elherdálni” – tette hozzá.

A polgármesternek erre is van válasza: a felújítás terveit még az előző, fideszes városvezetés rendelte meg és fogadta el, ezeket vették elő, mert gyorsan be kellett adni a pályázatot, nehogy lecsússzanak a karantén idején meghirdetett pénzről. Ha nyernek, a közbeszerzés kiírásakor bármin lehetett volna változtatni – de végül a testület leszavazta a felújítást, majdnem 40 milliót vesztett így a város, mondja Balogh. Hogy így történt, azt több képviselő megerősítette a Pesti Hírlapnak.

A DK-s politikus és a momentumos polgármester csörtéje vádak és cáfolatok kavalkádja. Rónai Sándor szerint Balogh Csaba fideszes kötődésű tanácsadókat vett maga mellé. Balogh szerint ez nem igaz. Az egyik, jobboldalisággal „vádolt” segítő Borbíró Mihály, Óbarok polgármestere, aki azért hagyta ott hivatalát, mert – elmondása szerint – „nem fideszesként nem tudott pályázatokat nyerni”.

Újabb csörte. Rónai szerint Balogh nem tájékoztatta a képviselő-testületet a Samsunggal és a kormánnyal folytatott tárgyalásairól. Balogh szerint azonban minden írásos dokumentációt mellékelve tájékoztatta a képviselőket a folyamatról. Ezt is megerősítették nekünk más képviselők.

Rónai Sándor / Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Joggal tűnik úgy, mintha a konfliktus alapvetően a momentumos Balogh és a DK-s Rónai között éleződött volna ki végletesen. Ennek ellenére mára az ellentét átlépte a város határait: az ellenzék két legtámogatottabb ereje üzenget egymásnak. Velük szemben a többi párt lokális problémának tartja a helyzetet. Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté a Pesti Hírlapnak azt mondta: a gödi jelenség elszigetelt, máshol jól működik az ellenzéki összefogás, ezért szerinte helyben kellene megoldani az ügyet. „Tárgyalni kell, ez az érdeke a településnek is” – tette hozzá.

Rónai azt mondta: „Ha Balogh nem tud együttműködni a testületével, akkor nem az önkormányzatnak kellene magát feloszlatnia, hanem más megoldást kellene találni.” A problémákat a pártok oldhatnák meg – a rossz személyi döntéseket vissza kellene vonni, a mutyikat vissza kellene szorítani, és akkor működhetne ismét az összefogás, ami Rónai szerint az egyedüli út.

Balogh viszont kijelentette: nem mond le, amúgy is arra készült, hogy kisebbségből vezeti a várost, és ha mást nem tud elérni, a döntések átláthatóságát biztosítani fogja.

Legnépszerűbb cikkeink