Archív cikkek
Kevesebbet ittunk, de vajon híztunk-e a karanténidőszak alatt?
Felhalmoztunk, ritkábban jártunk vásárolni, többet főztünk, tehát? Gyarapodtunk vagy sem? Egy kutatás adja meg a választ.
A járványidőszak egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy sokan elkezdtek maguk sütni, főzni otthon, és sokan elkezdtek komolyabban odafigyelni az egészséges táplálkozásra, ez derül ki az Infostart.hu-n bemutatott, a Nébih, a TÉT Platform Egyesület, valamint a Debreceni Egyetem által végzett közös, reprezentatív kutatásból, amely a járvány időszakának első felében készült.
A háztartások korábban heti kétszer-háromszor mentek élelmiszert vásárolni átlagosan, a járvány során ez lecsökkent átlagosan heti egyre. Több tartós élelmiszer fogyott, de ami talán meglepő:
kevesebb energiaitalt, édességet és alkoholt vettek a magyarok, legalábbis saját bevallásuk szerint.
Természetesen a bezártság, a sportcentrumok bezárása miatt a testsúlynövekedés is jellemző volt,
1 átlagos magyar átlagosan 1 kilogrammot hízott a kutatás adatai szerint.
De sokan kihasználták az időt a szabadban vagy otthon történő sportolásra, így az átlagosan +1 kiló úgy jött ki, hogy minden tizedik megkérdezett kifejezetten testsúlycsökkenésről számolt be a karantén ideje alatt.
Az emberek többet is tartalékoltak. Sokan a járvány elején pánikvásárlásba kezdtek, ez később abbamaradt. De sokaknak még mindig van otthon tartaléka, a megkérdezettek felének még mindig két hétre elegendő élelmiszer-és innivaló tartaléka van otthon.