Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A járvány lecsengőben, vidéken nyitnak az óvodák és bölcsődék – az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatója

Létrehozva:

Müller Cecília kihangsúlyozta: több a gyógyult, mint az aktív fertőzött.

Az országos tisztifőorvos szerint 430 embert kezelnek kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. Emlékeztetett, hogy két hete még az aktív fertőzöttek körülbelül fele volt kórházban, most már kevesebb mint egyharmaduk. Vagyis

az aktív fertőzöttek is jellemzően könnyebben vészelik át a fertőzést.

Kitért arra is, hogy vidéken nyitnak az óvodák és a bölcsődék. Kiemelte, hogy minden helyszínen megtörtént a fertőtlenítés, nagytakarítás, a személyzet felkészült. Müller Cecília azt is elmondta, hogy június elsejétől újraindulnak a népegészségügyi szűrővizsgálatok is.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kihangsúlyozta: a hiteltörlesztési moratóriumnak köszönhetően 2020-ban kétezer milliárd forint többletforrás marad a lakosságnál és a vállalatoknál. Miként elmondta, a jelenlegi adatok szerint

a lakosság 40 százaléka döntött úgy, hogy tovább törleszti hiteleit, tehát több mint felük élt a moratórium lehetőségével.

A nagyvállalatok 70 százaléka, a kis- és középvállalatok 40 százaléka törleszti tovább a hiteleket. Fontosnak nevezte, hogy újra elindult a vállalati hitelezés Magyarországon, a Növekedési hitelprogram hajrá keretében már több mint 10 milliárd forint hitelt vettek igénybe a magyar vállalkozások.

Kiss Róbert alezredes ismertette, hogy már 1459-en regisztráltak a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra. Hozzátette: vasárnap 691 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 11 810 van érvényben.

Tegnap 33 esetben tapasztalták a hatósági házi karantén szabályainak megsértését.

Az alezredes elmondta azt is, hogy hétfőn 10 órától a magyar és szerb állampolgárok hatósági házi karantén elrendelése nélkül beléphetnek Magyarországra a Szerb Köztársaság területéről. Amennyiben a belépő a belépést követő 14 napon belül a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, nem hagyhatja el tartózkodási helyét, lakhelyét, szálláshelyét és azonnal értesítenie kell a járványügyi hatóságot.

Legnépszerűbb cikkeink