Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ezt is elvenné a kormány Budapesttől

Létrehozva:

Az országgyűlés kormánypárti többsége olyan törvénymódosítást készít elő, amely elvenné Budapest jogát a közterületek feletti rendelkezéstől. Sőt, ha valamit akar kezdeni saját területeivel, ahhoz állami engedélyre lenne szüksége.

Az mfor.hu szúrta ki, hogy az önkormányzati jogkörök csorbítása és a városligeti beruházás folytatásának biztosítása mellett a nemrég benyújtott salátatövény újabb jogokat vonna el a fővárostól. A parlament törvényalkotási bizottsága olyan módosító indítványokat nyújtott be, amelyek az épített környezet alakításáról szóló törvénybe foglalnák, hogy az augusztus 20-i ünnepre az állam mellett a fővárosnak, illetve az érintett kerületi önkormányzatoknak is ingyenesen kell átengedniük augusztus 15. és 25. között a javaslatban meghatározott közterületeket az állami ünnep szervezője számára.

A felsorolásban ezek a közterületek szerepelnek:

  • a világörökségről szóló törvény alapján meghatározott fővárosi világörökségi területek
  • az Árpád híd területe
  • a Petőfi híd területe
  • a Rákóczi híd területe
  • a Margitsziget területe
  • az Óbudai-sziget területe

Emellett előírnák, hogy a közterület tulajdonosa csak az állami ünnep szervezője felé tett előzetes értesítés és annak engedélye esetén használhatja a területet más célokra ebben az időszakban.

A módosítás azt is tartalmazza, hogy az eddigi pályáztatás helyett a kormány egyszerűen kijelölné az állami ünnepség szervezőjét.

Legnépszerűbb cikkeink