Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Előléptették a BKK-nál a menetrendfiaskó felelősét

Létrehozva:

A BKK megbízott vezérigazgató-helyettese lett Fajcsák Lajos, korábbi mobilitásmenedzsment-igazgató. Ezzel a főváros előléptette a korábbi menetrendgondokért felelős szakembert.

A Pesti Hírlap megtudta, hogy változás történt a BKK vezetésében: a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya megerősítette, hogy Fajcsák Lajos megbízott vezérigazgató-helyettessé lépett elő a cégnél. Úgy tudjuk Fajcsák a Kerékgyártó János távozása óta üresen álló közlekedésszervezési vezérigazgató-helyettesi széket foglalhatja el.

Ez a továbbiak miatt érdekes: zsúfoltság alakult ki a BKK járművein a reggeli órákban április elején, miután a kijárási korlátozások miatti utasszám-csökkenésre hétköznapokra is bevezették a szombati menetrendet – a kormány és médiája azóta sem felejti el Karácsony Gergely orra alá dörgölni a dolgot, Orbán Viktor pedig még az országos ingyenes parkolást is elrendelte erre hivatkozással. Az intézkedést még napon belül módosították egyes járatok sűrítésével, később vissza is vonták. Az érettségi vizsgák kezdetéig a tanszüneti menetrend maradt érvényben.

A Pesti Hírlap akkor megkérdezte Karácsony Gergelyt, hogy lesz-e személyi következménye az ügynek. A főpolgármester azt válaszolta, hogy „jelenleg, a helyzet stabilizálása érdekében nem tervezzük a személyi konzekvenciák levonását, előbb álljon be a vírusmenetrend, a további lépéseket ráérünk ezután megtenni”.

A menetrenddel kapcsolatos döntések a BKK szervezeti és működési szabályzata értelmében a közlekedésszervezési vezérigazgató-helyettes, illetve annak hiányában a mobilitásmenedzsment-igazgató felelősségi körébe tartoznak. Varga Ivett kinevezése után a vezérigazgatói tisztségre szintén pályázó korábbi közlekedésszervezési vezérigazgató-helyettes Kerékgyártó János távozott a cégtől. A helyét az elmúlt napokig nem töltötték be.

Május elején azonban azonnali hatállyal felmentették Varga Ivettet, a BKK vezérigazgatóját. Az indoklás szerint „a vezérigazgató asszony a cégvezetői feladatait nem tudta olyan hatékonysággal ellátni, mint amelyet a járványveszély következményeinek enyhítése megkövetel”. Az új vezérigazgató az eddigi gazdasági vezérigazgató-helyettes, Fendrik László lett.

Hogy mi állhatott Varga felmentése mögött, itt írtuk meg.

Cikkünk megjelenése után megérkezett a BKK válasza is, amelyet változtatás nélkül közlünk:

A BKK Szervezeti Működési Szabályzatában foglalt helyettesítési rendje alapján – miszerint a mindenkori mobilitásmenedzsment-igazgató látja el a közlekedésszervezési vezérigazgató-helyettesi feladatokat, amennyiben a munkakör átmenetileg betöltetlen – Kerékgyártó János 2020. február 21-i távozása óta Fajcsák Lajos látja el a BKK közlekedésszervezési vezérigazgató-helyettes feladatait. Azt követően, hogy Fendrik Lászlót 2020. május 5-én gazdasági vezérigazgató-helyettesből megbízott vezérigazgatóvá nevezték ki, a BKK működése szempontjából fontossá vált, hogy a megüresedett, két vezérigazgató-helyettesi pozíció legalább egyikét betöltsék, ezért Fajcsák Lajos – az általa több hónapja végzett feladatkörre – megbízást kapott.

Legnépszerűbb cikkeink