Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Mindenki szurkoljon!

Létrehozva:

Ezt harsogtuk régen a lelátón (talán vannak, akik ma is), amikor azt éreztük, hogy a csapatnak van esélye a győzelemre, de ehhez most mindenkinek, a pályán lévőknek és a tribünön tombolóknak is össze kell fogniuk. Így vagyunk a koronavírussal és a járvány hatásaival is. Bár nyilván vannak előbbre sorolt dolgok, de akinek fontos a magyar sport, Magyarország és az adófizetők pénze, most szorít, hogy mielőbb véget érjen a veszély, különben mi is sokat veszítünk, ha összeomlik a sportipar.

Mindannyian látjuk, hogy egyirányú menetjegyet váltottunk a kisvasútra. Az évtized sportfejlesztése olyan infrastruktúrát hoz létre, ami a labdarúgó világ- és egyedüli rendezésű Európa-bajnokság kivételével gyakorlatilag minden nagy, a nyári és több téli olimpiai játékok műsorán szereplő sportág világeseményének megrendezésére alkalmas. Márpedig ez a sportlétesítmény együttes olyan szörny, amit folyamatosan etetni kell, különben még a villanyszámlát sem képesek kifizetni az üzemeltetők.

Jól tudja ezt a miniszterelnök, ezért évente százszámra rendezünk inkább kisebb, de sokszor nagyobb sport világeseményt. Apró bibi, hogy nemcsak az építkezéseket, hanem a rendezéseket is támogatja kisebb-nagyobb összeggel a költségvetés – ebből jut bőven létesítménybérleti díjakra is –, azonban a valóban létező és ható tovagyűrűző hatások legalább valamennyit megtérítenek a költségekből. Még ha talán erősen felülbecsültek ezek a hatások, akkor is.

Na, ebbe a folyamatba rondít bele a globális járvány. Elmaradhat a Giro d’Italia 2020 magyarországi szakasza, mérhető kockázata van a nyári labdarúgó Eb versenynaptárból való törlésének is, és a kisebb eseményekről most ne beszéljünk. Ha a nemzetközi versenyrendszer, a sportturizmus befagy, az súlyos károkat okoz Magyarországnak: a fix költségeket nagyrészt már kifizettük, most a bevételekre és a jövőbeni megtérülésre várunk. Mindannyiunk érdeke, hogy a magyar rendezésű világesemények megvalósuljanak. Aggódva figyeljük a történéseket, reménykedünk. Lesz időnk majd utána is elgondolkozni arról, mennyire sérülékeny és kockázatos ez az erőltetett és korántsem harmonikus sportipar-fejlesztés. Most mindenki szurkoljon.

Legnépszerűbb cikkeink