Nagyvilág

A WHO minden élelmiszer csomagolását egységesítené

Published

on

Új korszak kezdődhet: minden élelmiszer csomagolását egységesítenék, az apró betűs részeket kivezetnék a legújabb javaslatok szerint – számolt be róla az Storeinsider.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation – WHO) új irányelvek kidolgozásával is támogatná a lakosság egészségét. Az elképzelések szerint az élelmiszerek csomagolásán számos jelölést egyértelműsítenének, így mindenki egészségtudatosabb döntést hozhatna. A tápanyagtartalom a jövőben már a csomagolás elülső felén is megjelenne, ami lényeges információ.

Amennyiben ezeket a változtatásokat bevezetik, az minden élelmiszer csomagolását érinti, a gyártókat pedig arra kötelezi, hogy változtassák meg a termékek megjelenését. Mindez akár ahhoz is vezethet, hogy felismerhetetlenné válnak a jól megszokott csomagolásban kapható ételek.

Az egészséges élelmiszer életet ment

Az elhízás világszerte népbetegségnek számít, és ehhez kapcsolódóan számos más krónikus betegség, például a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség is kialakulhat, csak hogy néhányat említsünk a sok közül.

A fentiek jelentősen rontják az életminőséget és a várható élettartamot is csökkentik, így az egészséges táplálkozás fontosabbnak tűnik, mint valaha. Az Egészségügyi Világszervezet úgy véli, hogy a betegségek jelentős része elkerülhető a megfelelő táplálkozással. Azt már kutatások is alátámasztották, hogy a mozgásszegény életmód mellett az elhízáshoz hozzájárul az élelmiszerek magas só-, cukor- és zsírtartalma is.

Éppen ezért rendkívül fontos lenne a tudatos táplálkozás, ám erre sok figyelmet és időt kell fordítani, hiszen nem könnyű megtalálni az ideális élelmiszereket. A WHO mindezt azzal támogatná, hogy arra kötelezné a gyártókat, hogy a tápanyagokra vonatkozó információkat már a termékek frontoldalán megjelenítsék a csomagoláson. Ez egyúttal azt is jelentené, hogy megszűnnének az apró betűvel írt, nehezen olvasható részek, amelyek gyakran lényeges információkat tartalmaznak, de szinte senki nem olvassa el azokat.

Mivel évente közel 8 millióan halnak meg a fent felsorolt betegségek következtében, a WHO úgy véli, itt az ideje annak, hogy minden lehetséges eszközzel támogassák az életmódváltást. Nemzetközi példák is azt igazolják, hogy a címkék jelentősen befolyásolják a fogyasztók döntéseit: Chile és Franciaország is szigorú szabályokat írt elő az élelmiszercsomagolásokat és jelöléseket illetően, és a tapasztalatok alapján az új címkék hatására mindkét országban csökkent a magas só- cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztása.

Az új irányelveket most dolgozzák ki, az ezzel kapcsolatos konzultációt október 11-én zárták le. A tervezet 2025-ben fog megjelenni, de az már most valószínűsíthető, hogy amennyiben a javaslatot elfogadják, az nem arat majd osztatlan sikert a gyártók körében. Az egészségtelen ételek esetében forgalomcsökkenést generálhat az intézkedés, de az egészséges élelmiszereknél is jelentős költséggel jár majd az új csomagolások bevezetése.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version