Nagyvilág

Terrortámadás történt Törökországban

Published

on

Robbanás rázta meg Ankara, Kahramankazan nevű külvárosát, majd pedig fegyverzajt lehetett hallani. Mindez egész pontosan a TUSAS török repülőgépgyártó vállalat (TAI) székhelyénél történt. Ali Yerlikaya török belügyminiszter közlése szerint az épület ellen terrortámadást hajtottak végre, a támadás következtében legalább 5 ember meghalt.

Többen megsérültek

22 másik ember pedig megsérült, amikor két behatoló terrorista tüzet nyitott rájuk. A helyszínre kommandósokat vezényeltek, akik úgy tudni végezetek a két terroristával, egy férfival és egy nővel. Információk szerint a sebesültek közül hárman válságos állapotban kerültek kórházba. A helyszínre több mentőautó is érkezett. Cevdet Yilmaz török ​​alelnök elmondta, hogy az áldozatok közül négyen a TAI alkalmazottai voltak, az ötödik pedig egy taxisofőr. A helyi média pedig korábban arról számolt be, hogy a támadók azelőtt ölték meg a taxisofőrt, hogy a járművét elvitték magukkal – olvasható a BBC oldalán. A robbanás valamikor a műszakváltás idején történt.

A terrortámadás megtorlása

A támadást egyébként nem hagyta válasz nélkül Törökország sem, a kormány közlése szerint Irak északi részében és Szíriában található terrorista célpontok ellen intéztek támadást az Ankara közeli merényletet követően. A BBC azt írja, hogy bár a támadást még senki nem vállalata magára, a török a belügyminiszter szerint visoznt nagyon valószínű, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állhat a cselekmény mögött. A Törökországban és Irakban tevékenykedő, terrorszervezetként nyilvántartott PKK az 1980-as évek óta fegyveres felkelést folytat a kurd kisebbség függetlenségéért.

Megszólalt Erdogan

A terrortámadásról Recep Tayyip Erdogan elnök is megszólalt az X-en, a történteket borzalmasnak és aljasnak nevezte. A török hatóságok a támadás után hírzárlatot rendeltek el a részletekkel kapcsolatban, az ország nagy részén pedig a felhasználók arról számoltak be, hogy nem tudják használni az olyan közösségi oldalakat, mint YouTube, az Instagram, az Facebook és az X.

(Kiemelt képünkön mentőautók tartanak a TAI épületéhez a terrortámadás után, Fotó: Adem ALTAN / AFP) 

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version