Kiemelt hírek

Lehűlést hoz magával a ciklon, amely a Kirk hurrikánból fejlődött tovább

Published

on

Szerdán érhet partot Európában, Franciaország és az Ibéria-félsziget időjárását is jócskán befolyásolja.

A héten véget ér a langyos őszi időjárás. Az Időkép vezető meteorológusa, Nagy-Kurunczi Rita arra hívja fel a figyelmet, hogy a NOAA, vagyis a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal legfrissebb előrejelzése szerint szerdán érhet partot az a Kirk hurrikánból továbbfejlődött ciklon Franciaországnál, amely hazánk időjárását is jelentősen befolyásolja, hidegfrontja csütörtökről péntekre virradóra hazánkba is beköszönhet.

Lelassul a Kirk, de így is erős lehűlést okoz

Kirk a szárazföldet elérve gyorsan gyengül, Franciországba szélviharral és kiadós csapadékkal toppanhat be.

Magyarországon csütörtökön a front érkezése előtt még az erős, helyenként viharos déli, délnyugati széllel még igen meleg levegő áramlik majd hazánk fölé, a csűcshőmérséklet 21 és 26 fok között alakul majd – amely októberhez képest igen melegnek számít. Csütörtökről péntekre virradóra viszont megérkezik a hidegfront is, többfelé készülhetünk esőre, záporra, akár zivatarra, a hőmérséklet 16 és 22 fok közé esik majd vissza.

A hét első felében a meleg, szeles időjárás várható

Kedden fátyolfelhős-napos időre van kilátás, északkeleten eleinte alacsony szintű rétegfelhők is lehetnek az égen, viszont számottevő csapadék sehol sem várható. Az élénk, erős délies szélben 19-26 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban, északkeleten számíthatunk a legalacsonyabb maximumokra.

Szerdán nyugatról kelet felé átvonul fölöttünk egy felhő-és csapadéksáv, melyből többfelé előfordulhat eső, zápor, néhol egy-egy zivatar sem kizárt. Előtte reggel, kora délelőtt keleten, északkeleten, mögötte délután nyugat felől egyre többfelé kisüt a nap. Hajnalban 8-17, délután 17-25 fok várható. A déli-délnyugati szél többfelé élénk lesz.

Csütörtökön az ország nagy részén sok napsütésre van kilátás, de a délutáni órákban a Dunántúlra hidegfront és csapadék érkezik eső, záporok, néhol zivatarok formájában. Sokfelé erős, helyenként viharos lesz a déli, délnyugati szél, majd este a Dunántúlon északira-északnyugatira fordul a légmozgás iránya. A csúcshőmérséklet 21 és 27 fok között alakul.

Péntekre virradóan és napközben eleinte keleten, északkeleten még többfelé eshet, délután már csak helyenként lehetnek záporok, egyre többfelé kisüt a nap. Az északnyugati szél sokfelé élénk, erős lesz. Kora délután 15-21 fokot mérhetünk. Szombaton a napsütésé lesz a főszerep, de hűvös lesz, 13-18 fok várható a délutáni órákban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: NRL Monterey Marine Meteorology Division, The National Oceanic and Atmospheric Administration)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version