Kiemelt hírek

Így segítené az elhagyott csecsemőket az SOS Gyermekfalvak

Published

on

A gyermekvédelem képtelen lépést tartani a kórházban hagyott újszülöttekkel, jelenleg mintegy 2000 nevelőszülő hiányzik a rendszerből. Mindez azt is jelenti, hogy megközelítőleg 300 csecsemő az első hónapjait kórházban kénytelen tölteni, még akkor is, ha egészséges, mert nincs hova kiadni őket – írja a Népszava.

Egyik intézményből a másikba

A portál cikke szerint a kicsiket gyakran egyik intézményből küldik át a másikba, hogy valahogy bent tudják őket tartani. Egy volt vidéki kórházigazgató elmondása szerint annyira sok az elhagyott kisbaba, hogy mostanra már intézményesült a „trükközés” a kórházakban. A kórházak ugyanis betegként látják el az egészséges gyermeket, ami nyilvánvalóan pluszfeladatot ad az intézménynek, közben pedig drámai hatással van a kicsikre is, akik sok esetben valójában nem is szorulnak egészségügyi ellátásra.

Egy pici babánál mindig lehet találni valamilyen betegséget, sárgaság, nátha, egyéb, így az ellátásukat egy darabig maga a társadalombiztosítás finanszírozza

– magyarázta az egykori kórház igazgató. A lap az ügy kapcsán egyébként felkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, ám ők röviden csak annyit közöltek, a kórházakban hagyott gyermekek ellátását, gondozását mindenütt az adott intézmény finanszírozza, ez az összeg a gyermekvédelemért felelős hatóságokkal való elszámolás részét képezi.

Babaotthont hoztak létre

A miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei központi kórházban már olyan sok az elhagyott kisbaba, hogy – az országban egyedüliként – létrehoztak egy, a csecsemőosztályt tehermentesítő babaotthont, ahol jelenleg több mint 40 csecsemő ellátása zajlik.

Kampány indult

Mindezek hatására az SOS Gyermekfalvak minden eddiginél nagyobb nevelőszülői kampányt indított a napokban. A szervezet friss kampányfilmjében egy nevelőszülő, Nagyné Grámán Ágnes is megszólalt, aki szerint a helyzet tarthatatlan, azok a gyerekek pedig akik így kezdik az életüket, megtanulna inkább nem sírni.

A kisbaba fekszik bent az inkubátorban, vagy a kiságyban, nincs, aki odamenjen hozzá, majd, amikor elkezd sírni, a szobában levő anyuka, aki ott van a saját gyerekével, megsajnálja, ő veszi fel, hogy egy picit megnyugtassa, mert olyan kevés nővér van. Azok a kisbabák, akik így kezdik az életüket, megtanulnak inkább nem sírni

– magyarázta.

(Kiemelt képünk illusztráció, Forrás: Shutterstock) 

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version