Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Néhány kerületben nem lesz zavartalan a víz

Létrehozva:

A következő napokban a csapokból zavaros víz folyhat Budapest bizonyos részein, mert hálózattisztításai munkálatokat végeznek – hívta fel a figyelmet a Fővárosi Vízművek a saját weboldalán.

Mint írják, október 8. és 10. között a munkálatokkal összefüggésben a víz zavarossá válhat, illetve nyomáscsökkenés is kialakulhat. A magasabb épületek esetében a felsőbb szinteken a nyomáscsökkenés miatt akár az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem lehet vizet vételezni, de a vízhiányt a lehető leghamarabb igyekeznek megszüntetni.

A vízellátási problémákra az V., a VI., a VII., a VIII., a IX. és a XIII. kerületben kell számítania a lakóknak, illetve az ezekben a kerületekben dolgozóknak. Hogy melyik kerületben mikor végzik a munkálatokat, arról területi bontást is közzétettek, illetve az érintett területeken több formában is tájékoztatják a lakókat:

  • 2024. október 8-án, 07:00 és 22:00 között az V., a VI. és a VII. kerületben dolgoznak,
  • 2024. október 9-én, 07:00 és 17:00 között az V. és a XIII. kerületben válhat zavarossá a víz,
  • 2024. október 10-én 07:00 és 15:00 között pedig a VIII. és a IX. kerületben kell felkészülni az esetleges vízhiányra.

A víz minőségének ellenőrzését is elvégzik

Kiemelték, hogy a munkálatok természetes velejárója, hogy a víz barnássá vagy szemcséssé válik, ám eközben a minősége nem romlik, ülepítés után bárki fogyaszthatja. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen jellegű hálózattisztítások után érdemes kifolyatni a csapvizet, ugyanis időbe telik, mire a csövekből is eltűnik ez a zavaros víz.

Ahhoz, hogy biztonságos és megbízható legyen az ivóvízellátás, bizonyos időközönként szükséges a teljes hálózat megtisztítása, illetve a karbantartási munkálatok elvégzése, ezt csak ilyen módon tudja kivitelezni a szolgáltató. A víz fertőtlenítésére elsősorban klórt használnak, ezt meghatározott mennyiségben juttatják az ivóvízbe.

A zárt rendszerbe nem jut be a szennyvíz, teljesen biztonságos, de a karbantartásra szükség van. Az elmúlt hetekben a Duna áradása miatt a vízügyi szakemberek még több biztonsági intézkedést hajtottak végre, amire nagy szükség is van.

Mint arról a 168.hu is beszámolt, egyes településeken a fúrt kutak veszélyessé válhattak, hiszen a megáradt folyók vize ezekbe is bejuthatott, akár a felszín alatti vízáramlások miatt is. Rengeteg fertőző anyagot sodor magával egy-egy áradás, így ezek a kutakba is bejuthattak, majd a baktériumok tovább szaporodhattak. A szakemberek ezért mindenkinek azt javasolták, hogy semmilyen célra ne használják fel az ezekből a kutakból származó vizet, amíg azok minőségét nem ellenőrizték laboratóriumi körülmények között.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink