Kiemelt hírek

Mark Cavendish mostantól Sir

Published

on

Mostantól Sir Mark Cavendish a profi országúti kerékpáros hivatalos megszólítása, miután a brit trónörökös, Vilmos herceg október 2-án lovaggá ütötte – számolt be róla a Eurosport.

A 39 éves kerékpározó éppen visszavonulás előtt áll, a lovagi cím elnyerése pedig a szakértők szerint szép záróakkord az emlékezetes pályafutása végén. A lovaggá ütésére a windsori kastélyban, ceremoniális keretek között került sor. Kitüntetésével kapcsolatban most így fogalmazott:

„Mindig is az volt a legnagyobb megtiszteltetés, hogy a hazámat képviselhettem, és az, hogy a kerékpározást olyan sportnak, időtöltésnek és közlekedési módnak tekintem, amelyre az életemet tettem fel.”

Mark Cavendish teljesítménye páratlannak tekinthető, hiszen 133 versenyt nyert meg, és 2011-ben ő lett a koppenhágai világbajnokság aranyérmese is. A Tour de France-on 35 szakaszgyőzelmet szerzett, ami rekordot jelent. Mindhárom legendás, háromhetes verseny, a Giro d’Italia, a Tour de France és a Vuelta a Espana alatt is nyert szakaszt, ami szintén hatalmas teljesítmény. Emellett a 2016-os olimpián, pályán, omniumban volt ezüstérmes.

(Kiemelt képünkön Mark Cavendish felesége, Peta Todd társaságában a windsori kastély előtt 2024. október 2-án. Forrás: Andrew Matthews / POOL / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version