Kiemelt hírek

Bemutatták Gyurcsány krimijét

Published

on

A budapesti Magvető Caféban bemutatták Gyurcsány Ferenc A kereszt halála című krimijét.

Gyurcsány Ferenc könyvbemutatóját tartották a Magvető Caféban, ahol a politikus-szerzővel a könyv kiadója, Tarjányi Péter beszélgetett. Az eseményt maga Gyurcsány Ferenc népszerűsítette a közösségi oldalain:

„Tudsz írni, Feri” – idézi az Index Tarjányi Pétert, aki arról is beszélt, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc ösztönös író, „szórakoztatva tanít”, ugyanakkor megmutat magából szilánkokat. A Demokratikus Koalíció elnöke elmondta: nem tudta, hogyan kell krimit írni, először csak az első fejezetet írta meg, aztán kiderült számára, „hogy ez működik”. A könyv cselekményének nagy része futás közben született meg a fejében.

A kereszt halálának három nagy dilemmája van: a család és a vérség kapcsolata, a hit, valamint a nemi identitás kérdései.

Mind arról szól, hogy ki a csuda vagyok én? Egy örök dilemma, hogy kik is vagyunk mi

– tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc a hitéről is vallott

Gyurcsány Ferenc kijelentette, bár az egyházzal perlekedik, de a hitet csodálja. Azt is megjegyezte, hogy bibliaolvasó ember. Mint kifejtette: a keresztény hitben könnyű osztozni, mert irgalomról és szeretetről tanít, van, akiknek kell ehhez Jézus tanítása, neki nem feltétlenül, pedig szerinte az ő hite közelebb áll Jézus hitéhez.

A DK elnöke úgy véli, hogy az ember hit nélkül nem létezik, de az csak egy részletkérdés, hogy ez Istenben manifesztálódik, vagy sem. Azt is kijelentette, a konzervatív válasz az, hogy erőszakosan hittérít, ugyanakkor Gyurcsány Ferenc szerint azt kell birtokba venni, hogy nem csak anyag vagyunk: van lelkünk és hitünk.

Kérdésre egy személyes szálat is elárult: a regényben csak nagyon apró mozzanatokat vett át a való életből. Például beleírta a könyvébe Dobrev Klára egyik szokását, aki csak azért megy be a konyhába és ül le a fotelbe, hogy ott beszélgessen a főzőcskéző férjével. Egyébként a készülő fejezeteket először Dobrev Klárával és Mihancsik Zsófia újságíró-fordítóval osztotta meg.

Maga a regény egy kitalált városban játszódik.  Az író-politikus tudatosan két szálat hagyott nyitva a regénye végén, a folytatásnak már megvan az első két fejezete, de vélhetően csak 2026 után jelenhet meg a befejezett könyv. Két kérdést akar körüljárni: a tudományos élet, illetve a plágium kérdéskörét, továbbá a woke-jelenséget. Ezzel kapcsolatban azt mondta: a világban valóban zajlik az a küzdelem, hogy van-e olyan közösségi moralitás, amit az emberi szabadság veszélyeztet, ez egy fontos vita.

A DK elnöke elárulta, hogy íróként az édesanyja nevéből képzett nevet használja: Kate Vargha. „Így egyértelmű lesz, hogy mit mondok, írok politikusként, és mikor egyszerűen csak mesélek a saját és – remélem – az Önök örömére. Anyám megérdemli, hogy így megmaradjon a neve. Csodálatos asszony volt” – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán.

(Kiemelt képünk forrása: Gyurcsány Ferenc hivatalos Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version