Kiemelt hírek

Csalók használják a budapesti állatkert nevét átverésekhez

Published

on

Ismét a Fővárosi Állat- és Növénykert nevével élnek vissza a csalók, akik az interneten szedik áldozataikat – írja közleményében az intézmény, amelyet weboldalukon is közzétettek.

A bűnözők célja az adathalászat, illetve a pénzszerzés, ennek érdekében attól sem riadtak vissza, hogy az állatkert nevét is felhasználják. Az intézmény Facebook-oldalára a megszólalásig hasonlító álprofilt hoztak létre, ahol egy nyereményjátékot is meghirdettek. Számos, állatokat ábrázoló fotót és posztot is feltöltöttek, hogy ezzel is megtévesszék a gyanútlan felhasználókat. Jobban megfigyelve ki lehet találni, hogy hamis oldalról van szó, ugyanis a posztok szövege fordítóprogrammal készült, tele vannak nyelvtani és helyesírási hibákkal. Az intézmény gyakori látogatói azt is felismerhetik, hogy a képek pedig nem a budapesti állatkertben készültek.

A posztok között megjelenik egy hamis nyereményjátékra való felhívás is, amely megpróbálja elhitetni a Facebook-felhasználókkal, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert 155. születésnapja alkalmából indították. Már ez is árulkodó, hiszen az évforduló 2021 augusztusában volt aktuális. Arra kérik a felhasználókat, hogy kommenteljenek a poszt alá, s kívánjanak boldog születésnapot az intézménynek. Azt ígérik, hogy a hozzászólók között állatkerti belépőket sorsolnak ki.

Aki ennek bedől, azt később privát üzenetben keresik meg, és bankkártya adatokat kérnek tőle, amire az állítólagos nyeremény postázási költségei miatt van szükségük, és ezzel sokakat át is tudnak verni.

Nem ez a csalók első próbálkozása

A Fővárosi Állat- és Növénykert arra kér mindenkit, hogy legyenek óvatosak, és gyanakodjanak, ha olyasmit tapasztalnak, ami egyáltalán nem vall az állatkertre. Nyomatékosan megkértek mindenkit, hogy ne adják ki az adataikat ismeretleneknek, ugyanis sajnos van olyan áldozat, akit sikerült ezzel a módszerrel átverniük a csalóknak.

Mint írják, szeretnék, ha minél több emberhez eljutna a csalás híre, ezzel is szeretnék megakadályozni, hogy további felhasználók is áldozatul essenek. Látogatóiktól is azt kérik, csak az állatkert hivatalos weboldaláról és Facebook-oldaláról tájékozódjanak.

A Fővárosi Állat- és Növénykert saját weboldalán is közzétett egy felhívást, és a Facebook felé is jelentették az esetet, de közleményükben arra is kitértek, hogy tapasztalataik alapján akár több hét is eltelhet, mire a közösségi oldal adminisztrátorai reagálnak, és inaktívvá válik az álprofil, addig pedig sajnos sokan eshetnek áldozatul a csalóknak.

Korábban már több alkalommal is előfordult, hogy megpróbáltak visszaélni az állatkert nevével: legutóbb 2023 áprilisában volt erre példa. Az elmúlt hónapokban egyébként nemcsak a budapesti állatkertnek kell megküzdenie ezzel a problémával: Bécsben is hasonló csalással próbálkoznak, többek között a Facebookon próbálják meg átverni az állatkert közönségét. Egyelőre csak óvatossággal lehet védekezni, a Fővárosi Állat- és Növénykert is ezt hangsúlyozta ki a közleményében.

(Fotó: Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version