Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elhunyt Karsai Dániel

Létrehozva:

47 éves korában meghalt az ALS-betegséggel küzdő Karsai Dániel. Az alkotmányjogász életének utolsó szakaszában már folyamatosan segítségre szorult, többnyire csak igennel vagy nemmel tudott kommunikálni, valamint gyomorszondás táplálásra volt szüksége. Karsai Dániel halálhíréről a testvére, Karsai Péter számolt be.

Az eutanáziáért küzdött

Karsai Dániel az elmúlt időszakban aktívan küzdött azért, hogy jogi lehetőséget kaphasson az eutanázia igénylésére, azonban próbálkozásai kudarcba fulladtak. Az alkotmányjogász a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az ügyben, ám a bíróság azt az ítéletet hozta, az eutanázia tiltása nem sérti Karsai Dániel jogait. Mint ismert, Magyarországon nem engedélyezett az eutanázia, „ezen jogsérelem orvoslására jogi út nem áll rendelkezésre”.

Testvére jelentette be a halálhírét

Karsai Dániel halálhíréről a testvére, Karsai Péter számolt be a közösségi oldalán keresztül. Posztjában azt írta:

Dani ma este elment. Több mint 3 éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel az ALSsel. Mindig velem, velünk leszel, Bro Imádlak!

A betegség első jelei

Karsai Dániel egész életében nagyon aktív életmódot folytatott. Mielőtt kiderült a betegsége focizott, túrázott és a küzdősportoknak is hódolt – írja a 24.hu. A betegség első jeleit 2021 júliusában fedezte fel, amikor is egy családi ebéd közben egyszer csak nem érezte a mutatóujját. Ezután hónapokkal később a biztonsági övét nem tudta becsatolni. Orvoshoz ekkor fordult, több napos kivizsgálást követően pedig kiderült, ALS-ben szenved.

(Kiemelt képünk forrása: Karsai Dániel nyilvános blogja a Facebookon)

Legnépszerűbb cikkeink