Kiemelt hírek

Számos klasszikus film ingyen elérhető a FILMIO-n

Published

on

A napokban a Budapesti Klasszikus Film Maratont már hetedik alkalommal rendezték meg, több teltházas előadást is tartottak, de néhány magyar klasszikus film online is elérhető szeptember 29-ig a FILMIO streaming felületén – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Filmintézet a legfrissebb sajtóközleményében.

A filmmaratonon felvonultatták a legsikeresebb mozifilmeket, de a hollywoodi alkotások mellett helyet kaptak a magyar filmezés legjobb darabjai, illetve a filmvilág különlegességei is, amelyek maradandó értéket képviselnek.

Az esemény alkalmából a szervezők úgy döntöttek, hogy a maratonon nagy sikerrel vetített magyar klasszikus filmek közül négyet ingyen elérhetővé tesznek a FILMIO kínálatában, így aki különleges filmcsemegére vágyik, szeptember 29-ig, tehát vasárnap estig bármelyiket megtekintheti online is.

Egy-egy klasszikus film, ami kihagyhatatlan ezen a hétvégén

A magyar filmek streaming platformján többek között megtekinthető a Miss Arizona című alkotás, melynek főszereplője az énekesnőként tevékenykedő Mici, aki a második férjével mulatót nyit a pesti broadway-n, amely hamarosan a legfelkapottabb hely lesz. Az Arizona hirtelen a bárók, a milliomosok és a befolyásos személyek törzshelye lesz, ami a család számára is gondtalan életet biztosít. Csakhogy nehéz idők jönnek, amikor már sem a kapcsolatok, sem a szerencsés anyagi háttér nem segít. Sándor Pál nagysikerű filmje sajátos hangulata miatt is igazi klasszikus, ráadásul két világhírű színész is segítette a magyar film létrejöttét.

Radványi Géza Valahol Európában című filmjét 1947-ben mutatták be, és gyakorlatilag a magyar filmtörténet egyik első világsikerévé vált. A világháború utáni Magyarország nehézségei ellenére azt is megmutatja az alkotás, hogy mindig van remény. Amikor elvadult fiatalok rálelnek egy romos kastélyra, és a benne élő híres karmesterre, kiderül, hogy mennyit is ér valójában egy közösség ereje. A történet akkora sikert aratott, hogy musical is készült belőle, amelyet Dés László zeneszerző dalai tettek még feledhetetlenebbé.

Gaál István Sodrásban című filmje egy igazi klasszikus a hatvanas évek fiatalságáról. Egy gondtalan nyári nap a Tisza-partján megváltoztatja az értelmiségi fiatalok életét. Az önfeledt órák alatt egy társuk eltűnik, ami új nehézségekkel állítja szembe őket. Kultikus film, mindenkinek érdemes megnéznie.

A szocializmus fiataljainak életéből nyújt ízelítőt Herskó János Szevasz Vera című filmje, amelyben a Balaton éppúgy fontos szerepet kap, mint a generációs különbségek, a szerelem, vagy éppen a csalódás, amelyek így vagy úgy, de mindannyiunk életében jelen vannak.

A fenti alkotások szeptember 29-ig bárki számára szabadon megtekinthetőek a FILMIO weboldalán.

(Kiemelt képünk forrása: Nemzeti Filmintézet)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version