Kiemelt hírek

Szeptember 25-től a közúti ellenőrzések kiterjednek a vasútra is

Published

on

Az Országos Rendőr-főkapitányság bejelentette, hogy szeptember 25-től kezdődően fokozott közúti ellenőrzések keretében vizsgálják a szabályok betartását Magyarország számos pontján – tájékoztattak a police.hu oldalon, a rendőrség hivatalos weboldalán.

Mint írják, a RAILPOL 8. Rail Action Week nemzetközi vasúti rendőri ellenőrzés keretében kerül sor erre az akcióra, amely 48 órán át tart majd országszerte szeptember 25-én reggel 7 órától. Elsősorban a vasúti közlekedés biztonságát vizsgálják majd, ám ez érinti az autósokat is.

A vasúti átkelők különös figyelmet kapnak, hiszen az elmúlt hónapokban is rengeteg baleset történt ezeken a helyszíneken, a hatóságok pedig a további tragédiákat szeretnék megelőzni a rendszeres ellenőrzésekkel. A rendőrök azonban akár a MÁV járatain is felbukkanhatnak.

A közúti ellenőrzés még a vonatokra is kiterjed

Az Európai Unió nagy hangsúlyt fektet a közlekedésbiztonság fenntartására, illetve fejlesztésére is, ennek keretében pedig számos kampányt indít a nemzetközi szervezetekkel, amelyhez az Országos Rendőr-főkapitányság is rendszeresen csatlakozik. Ezek közé tartozott például a „ROADPOL Seatbelt” kezdeményezés, amely hat napon át azt helyezte előtérbe, hogy helyesen használják-e a biztonsági berendezéseket a közlekedők.

A mostani akciót a RAILPOL, vagyis a Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete koordinálja, és lényege, hogy megelőzzék a vasúti átjárókban történő szabálytalan átkeléseket, valamint a vagonok és a berendezések megrongálását. A MÁV rendszeresen küzd ezekkel a problémákkal, a rendőrök most erre is nagyobb figyelmet fordítanak.

A jelző-, illetve tájékoztató berendezések működését is ellenőrzik, hiszen ezek is nagyban hozzájárulnak mind az utasok, mind az autósok biztonságához. Az akció keretében a gyalogosokat, az autósokat, a motorkerékpárral, illetve biciklivel közlekedőket, de még a MÁV utasait is ellenőrizhetik.

A közúti ellenőrzéseken kívül a rendőrök bizonyos személyszállító vonatokon is feltűnhetnek, legyenek azok hazai vagy nemzetközi járatok. Segíteni fogják a jegyvizsgálók munkáját, és ügyelnek majd a mozgó vonatokra történő le- és felszállások elhárítására is. A lopásokat, vagy akár az utasok biztonságát veszélyeztető tevékenységeket megakadályozzák, így valóban bárhol lehet majd találkozni az egyenruhásokkal.

Mint mindig, ezúttal is fontos szerepet kap az edukáció, hiszen nem a büntetés, hanem a figyelemfelhívás az elsődleges cél. Ezúttal a felnőtteken kívül a gyermekeket és a fiatalokat is szeretnék megszólítani a kampánnyal, hiszen a vasúti átjárókban történő balesetek jelentős része őket érinti. A biztonságos közlekedés alapszabályainak betartását mindenkitől elvárják, hiszen életveszélyes helyzetek is kialakulhatnak akár egy apró figyelmetlenségből fakadóan is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MÁV Facebook)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version