Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ekkor állhat helyre a rend Budapesten az árvíz után

Létrehozva:

A tetőzést követően megkezdődött a Duna apadása a fővárosban, de az árvíz még mindig bőven ad feladatot a hatóságoknak.

Úgy tűnik, Budapest lassan fellélegezhet, miután az árvíz levonulóban van. A szombati tetőzés óta jelentősen csökkent a Duna vízszintje, így hamarosan megkezdődhetnek a helyreállítási munkálatok a fővárosban – számolt be róla a HVG.

A lakosság minden bizonnyal a közlekedés szempontjából küzd a legtöbb kellemetlenséggel, hiszen számos utat és közterületet kellett lezárni, és még a közösségi közlekedés is módosult az áradás miatt.

Az alacsonyabb vízszint bizakodásra ad okot, de a Duna apadása elhúzódik, így a készültséget továbbra is fenn kell tartani. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon tette közzé szeptember 23-án reggel, hogy mikor és hogyan szeretnék megtisztítani Budapestet, ebből pedig egyértelművé vált, hogy nagy feladattal áll szemben a főváros.

Az árvíz rengeteg veszélyes anyagot hozott magával

A Duna áradása alatt folyamatosan, de a tetőzésekor különösen sokan voltak kíváncsiak a folyóra. A partokon többen fotóztak, de egyesek attól sem riadtak vissza, hogy horgászni, vagy éppen fürdőzni kezdjenek a Dunában. Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, ezzel akár egy vérhas fertőzést is megkockáztattak, ugyanis a folyó jelenleg erősen szennyezett.

A hatóságok folyamatosan figyelmeztettek mindenkit, hogy kerüljék el a folyó közvetlen környezetét, egyrészt mert az áradó Duna sodrása a megszokottnál is erősebb, másrészt mert rengeteg szennyvíz és egyéb veszélyes anyagok is bekerültek a vízbe. Mivel a víz betört számos településre és erdőbe is, hatalmas farönköt és egyéb, nem természetes eredetű hulladékokat sodor magával a folyó, amelyek eleve veszélyt jelentenek, de emellett olyan anyagok is a vízbe kerültek, amelyek komoly betegségeket is kiválhatnak.

A helyzet rendkívül súlyos, az állattartók figyelmét is felhívták, hogy ne engedjék kedvenceiket a szennyezett vízbe, ennek ellenére sokan a Dunában játszottak a kutyájukkal.

Karácsony Gergely posztjában kitért arra, hogy az árvíz miatt továbbra is hatalmas a készültség, és a gátaknak még mindig ki kell tartaniuk. Bár az északi területeken és a fővárosban már apad a Duna, de az ország déli részében még mindig küzdenek a magas vízállással, így a hatóságoknak is több területen van még feladatuk.

Ahol már visszavonult a Duna, ott megkezdték a helyreállítási munkálatokat. A főpolgármester szerint Budapesten a takarítás megkezdésére kedden van esély, de olyan nagy mennyiségű feladatot kell elvégezniük a köztisztasági feladatokat végző szakembereknek, hogy valószínűleg csak a hét második felére állhat helyre a rend teljesen. Az utakat le kell mosni, fertőtlenítésre is sok helyen van szükség, de a hatóságok bíznak abban, hogy a budai és pesti alsó rakpartokat hamarosan megnyithatják, és a Margitsziget lezárását is feloldhatják.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Szentgallay Bálint / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink