Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ilyen lehet az idei tél

Létrehozva:

Megjelentek az első prognózisok az idei tél időjárása kapcsán. Nem sok jót ígérnek: nagy valószínűséggel száraz lesz a tél, ami a természet és a mezőgazdaság számára is súlyos csapás lesz.

A mérvadó időjárás-előrejelző modellek prognózisaiból az szűrhető le, hogy még a megszokottnál is „melegebb” és csapadékszegényebb lesz az idei tél Európában – írja a Dívány.

Az előzetes becslések szerint nagyobb mennyiségű hóra inkább csak a skandináv országokban mutatkozik komolyabb esély, hazánkban viszont – a földrész legtöbb országához hasonlóan – relatíve szárazak és enyhék lesznek a téli hónapok. Fontos azonban hozzátennünk, hogy a Severe Weather Europe korai beszámolója szerint a hómennyiségre a poláris örvény tevékenysége is komoly hatást gyakorolhat.

Hozzátették: az ECMWF nevű európai előrejelző modell szerint a december és február közötti periódusban az átlagot meghaladó hőmérsékleti csúcsokra van kilátás a földrészen, Nyugat-Európában pedig kifejezetten alacsony lesz a csapadékmennyiség. A kontinens egyes területein viszont akár jelentősebb mennyiségű hó is hullhat.

Összességében viszont inkább a skandináv országok lakói reménykedhetnek komolyabb mennyiségű hóban – ez pedig szomorú hír a téli sportok rajongóinak – írja a lap.

És a teljes magyar mezőgazdaságnak tesszük hozzá: a téli aszály ugyanis legalább akkora károkat okoz, mint a nyári.

(Fotó: Pesti Hírlap archív)

Legnépszerűbb cikkeink