Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Madách Gimnázium bojkottálja a digitális eszközök használatára vonatkozó rendeletet

Létrehozva:

A budapesti Madách Imre Gimnáziumban nem fogják beszedni a digitális eszközöket.

„Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a digitális eszközöket – (iskolai) laptop, mobiltelefonok – a tanítás előtt (a rendelet 5. §-át alkalmazva) nem vesszük el. Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel” – írja az iskola nevelőtestülete az intézmény honlapján, amit a 444 szúrt ki.

Az államtitkár szerint a tiltás, a pedagógusok szerint a nevelés a megfelelő megoldás a digitális eszközhasználatra

Augusztus 8-án lépett életbe az a kormányrendelet, amely értelmében korlátozottan lehet használni az iskolában, a szakmai képzés során, illetve a foglalkozások alatt a kollégiumokban a mobiltelefonokat, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközöket, illetve az internetelérésre alkalmas okoseszközöket. Ezeket a tanítási nap kezdetén, az órák előtt le kell adni, majd a házirendben foglaltak szerint tárolják és adják vissza őket. Azt is a házirendben határozzák meg, hogy mikor használhatják mégis a diákok.

Rétvári Bence hosszasan indokolta a közösségi oldalán, miért indokolt a digitális középkort ráereszteni a diákokra.

A Belügyminisztérium államtitkára szerint „továbbra is minden tárgy bevihető lesz az iskolába, ami a tanulást segíti, de az nem, ami a tanulást akadályozza, vagy a diákok testi épségét veszélyezteti”.

Rétvári Bence azt írta, nem tiltják be a telefonokat és az egyéb okoseszközöket, de korlátozzák azok használatát. Hozzátette, erre azért van szükség, mert egyre több hazai és nemzetközi kutatás támasztja már alá, hogy a diákok iskolai figyelmére, koncentrációjára, teljesítményére egyértelműen rossz hatással van a korlátlan iskolai mobiltelefon használat.

A budapesti Madách Imre Gimnáziumban azonban nem így gondolják. A gimnázium nevelőtestülete szerint, „a mobiltelefonok iskolai használatát, a kép- és hangrögzítés korlátait házirendünk már régóta tartalmazza, amit eddig is betartattunk. Ennek érvényesítése szigorúbb lesz. Kérünk minden diákot, hogy órai magatartásával senki se kockáztassa azt, hogy az okos eszközöket a tanítás előtt el kelljen venni.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Unsplash)

Legnépszerűbb cikkeink