Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Budapesti gimnázium szexista tanárára panaszkodtak a diákok, a problémát jelző munkatársakat lehetetlenítették el

Létrehozva:

Több diák is panaszkodott a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum egyik tanárának szexista viselkedése miatt. Egy kollégája és az intézményben dolgozó szociális munkás jelezték a problémát az igazgatónak, végül őket lehetetlenítették el.

A budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum egyik tanárának szexista viselkedésére több diák is panaszkodott, az iskola mégis az ügyet jelző tanárt és szociális munkást lehetetlenítette el – értesült a Telex több forrásból.

Szexista megjegyzések, az osztályzatba beleszámító testi fejlettség

Az érintett tanár két és fél évig tanított az iskolában. A lap forrásai szerint már az előző tanévben több panasz érkezett rá. A tanár osztályfőnök is volt, egy tizedikes osztályt vett át. A Telex beszélt egy diákkal, aki az osztályába járt, aki azt mondta: korábban is tanította őket, nem akarták, hogy ő legyen az osztályfőnökük. Elmondása szerint a tanár nagyon vallásos volt, és megpróbálta a nézeteit rájuk erőltetni.

„Azt mondta, imádkozik értünk, és az önmegtartóztatás a legbiztonságosabb védekezés. Azt kérte, ha véletlenül valamelyikünk teherbe esne, ne menjünk abortuszra.”

A diák többször is jelezte a problémát szüleinek, akik szintén felháborodtak a tanár kijelentésein, de nem tudtak mit kezdeni a helyzettel.

A Telex úgy tudja, volt olyan osztály, ahol a tanár egy abortuszról szóló filmet vetített le az órán. A lapunknak nyilatkozó diák szerint

a tanár sokszor az alapján osztályozott, ki mennyire fejlett testileg.

Illetve a korábbi kilencedikeseknek megjegyezte, hogy mennyit változott a testük. „Rendszeresen kicsimnek és babámnak hívott minket, lekezelően beszélt velünk” – mondta a diák.

Többen panaszkodtak arra is, hogy a tanárnak merevedése volt az órán.

A diákok elmondták a történteket az iskola egyik tanárának, aki a 2023–2024-es tanévben lett gyermekvédelmi felelős, és az iskolában dolgozó szociális segítőnek is. Ők jelezték a panaszokat a munkaközösség vezetőjének, majd beszéltek az osztályfőnökökkel, az érintett tanárral és az igazgatóval is.

Vizsgálat indult a tanár szexista viselkedése miatt

A tanár és a szociális segítő azt kérték, a gyerekek írjanak listát arról, miért érzik rosszul magukat a tanár társaságában.

A tanár és a szociális segítő az összegyűjtött panaszokat továbbította az igazgatónak. Ezután idén január végén összehívtak egy megbeszélést, amin részt vett az egyik igazgatóhelyettes, az igazgató, a bepanaszolt tanár, és a panaszt tevők is. A megbeszélésen a tanár minden vádat tagadott. A megbeszélés eredménye az lett, hogy mindenkinek kiosztották a feladatát a következő két hétre. Az igazgató vállalta, hogy meglátogatja a bepanaszolt tanár óráját, volt, aki azt ígérte, beszél az osztályfőnökökkel.

Végül az érintett tanár az összehívott megbeszélés után három nappal azonnali hatállyal felmondott a tankerületnél.

Mivel a panaszok a szociális segítőn keresztül a kerületi gyermekjóléti szolgálathoz is eljutottak, ők eleget téve jelzési kötelezettségüknek, továbbították a problémát a tankerület vezetőjének. A történtek után mind az iskola vezetése, mind a gyermekjóléti szolgálat vezetése indokoltnak tartott egy megbeszélést. Ezen tudta meg a gyermekjóléti szolgálat vezetése, hogy az érintett pedagógus felmondott, és belső vizsgálatot rendeltek el az iskolában. Ennek idejére az igazgató azt kérte, hogy a szociális segítő ne menjen be az iskolába. Az iskolában dolgozó szociális munkás nem a Jaschik alkalmazottja, hanem a területi szociális és gyermekjóléti szolgálaté.

Nem térhetnek vissza az iskolába, akik a problémát jelezték

Február 12-én egy fegyelmi tanács kezdte el vizsgálni az ügyet, a munkáját március 6-án fejezte be. A vizsgálat azt állapította meg, hogy a panaszt tevő szociális segítő és tanár hiába tudtak a problémákról, nem jelezték a bajt tavaly szeptembertől egészen idén januárig. A vizsgálat alapján semmilyen bizonyítékot nem tudtak felmutatni a vádakra, de azt az iskola vezetése is elismerte, hogy voltak, akik szexistának és bántónak tartották a tanár megjegyzéseit. Az abortuszról szóló filmről a vizsgálat azt állapította meg, hogy a tananyaghoz kapcsolódó dokumentumfilm volt.

Az igazgató a történtekre hivatkozva nem engedte a korábbi szociális segítőt visszatérni az iskolába, másik szociális segítőt kért.

A késői jelzésnek ellentmond, hogy a Telex információi szerint a szociális segítő már tavaly év elején megkereste az igazgatót a tanár viselkedése miatt, és egy osztályfőnök már tavaly márciusban jelezte a problémát az igazgatóhelyettesnek, sőt, segítséget is kért annak megoldásában. Az iskola vezetése tehát tudott arról, hogy a tanárral gondok vannak. A lap birtokába jutott információk szerint az igazgatóhelyettes levélben válaszolt az osztályfőnöknek, amelyben említi, hogy a tanárral már többször beszélt arról, milyen témákat vihet be a tanterembe, és mit nem (család, hit, magánélet, saját problémák). Az igazgatóhelyettes azt is megígérte, hogy újra elbeszélget a tanárral.

Nem csak a szociális munkást lehetetlenítették el az intézményben, a panaszt tevő tanár ellen fegyelmi eljárás indult. A végén fegyelmi megrovást kapott, igaz, ezt később a tankerület visszavonta. A tanár munkaviszonya ennek ellenére megszűnt, ugyanis határozott idejű szerződése volt, ami július 31-én járt le. Az igazgató már áprilisban megmondta neki, hogy nem fogják meghosszabbítani a szerződését, ezt azzal indokolta, hogy egy gyesen lévő kolléga visszamegy tanítani, így nem lesz rá szükség. A Telex információi szerint viszont a gyesen lévő kolléga legkorábban januártól mehet vissza az iskolába.

A diákok petíciót indítottak a maradásáért, amit 540-en írtak alá.

A Telex úgy tudja, a diákokat nem tájékoztatták sem arról, hogy a szociális segítő már nincs az intézményben, sem arról, hogy a panaszt tevő tanárnak miért kell távoznia.

Az ügyben a lap megkereste az iskola igazgatóját, akit telefonon sikerült elérniük, de azt mondta, nem szeretne nyilatkozni. Elérték telefonon a bepanaszolt tanárt is, azt szerették volna megtudni, miért hagyta ott azonnali hatállyal az iskolát, és mit szól a diákok által felhozott vádakra. Azt válaszolta, nincs erről álláspontja. Az iskolát fenntartó Dél-Pesti Tankerületi Központ vezetője, Tóth Endre válaszolt megkeresésükre. Megerősítette, hogy két kolléga jelezte a problémát, az igazgató ezért belső egyeztetést kezdeményezett. Az egyeztetésen meghallgatták az érintetteket, ez után a tanár azonnali hatállyal beadta a felmondását.

„A belső vizsgálatot követően megállapították, hogy a zaklatás ténye nem került bizonyításra. A tanár nem áll alkalmazásban a tankerület más iskolájában.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink