Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Gellért-hegyi Szabadság-szobor óriási változáson megy keresztül

Létrehozva:

Bár Orbánék hatvanpusztai birtoka mellett a Citadella átépítését is tervező Art1st Design Stúdió megkereste a Gellért-hegyi Szabadság-szobor alkotójának, Kisfaludi Strobl Zsigmondnak a jogörököseit a szobor átalakítása miatt, ők egyértelműen jelezték, hogy nem járulnak hozzá a szobor talapzatának átalakításához. Ennek ellenére felkerül egy kereszt a talapzatra – írja a hvg.hu, amely egy látványterv birtokában érdeklődött a Várkapitányságnál a szobor átalakításáról. A portál a megkeresésre választ nem kapott, ellenben a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalára felkerültek a részletek.

Eszerint több ütemben zajlik az erőd külső és belső falainak rekonstrukciója és a belső udvar rendbetétele. A zöldfelületet a másfélszeresére növelik, az erődfalon belül új közparkot alakítanak ki. A Szabadság-szobor mögött egy látványos lépcsősor lesz, amin keresztül a látogatók közvetlenül beléphetnek az erőd parkjába. Az ágyútoronyban létrehoznak egy „a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítást (…) a Szabadság Bástyája címmel”.

A Citadella megújításával párhuzamosan a Várkapitányság szakemberei felállványozták a több évtizede elhanyagolt szoborcsoportot is, zajlik a talapzaton feltárt kőhibák és az időjárás okozta erózió javítása, valamint a kőelemek cseréje és restaurálása. A munka során a szakemberek megtisztítják a főszobor és a kompozíció többi elemének felületét is. Emellett a talapzatra elhelyeznek egy keresztet, „az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát”. Kiemelik, arra a talapzatra tervezik mindezt megtenni, amelyet a sztálinista Borisz Jofan tervezett, és ahol korábban a szovjet katona szobra állt.

A szobrot a tervek szerint egy terasz is körbeveszi majd, a munkával 2026-ra végeznének. A kereszt beillesztéséről a főváros főépítésze, Erő Zoltán sem tudott, és habár beleszólása nincs, szerinte semmi szükség az eredeti koncepció megváltoztatására és egy újabb szimbólum elhelyezésére a szimbólumokkal úgyis telezsúfolt területen.

(Kiemelt képünkön a Szabadság-szobor látványterve látható. Forrás: Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink