Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Csalók ígérnek ingyen bérletet a BKK nevében

Létrehozva:

Ingyen BKK-bérletet ígérnek a közösségi oldalon, de valójában csalók akarják ellopni a pénzét.

A MÁV után most a BKK nevével is csalók élnek vissza. Az átverés a Facebookon terjed, aki pedig nem elég körültekintő, annak a fizetési adatait egy pillanat alatt ellopják a csalók.

Elsőre nem gyanús

A módszer alaposan kidolgozott, első ránézésre nagyon hiteles is, ugyanis a hirdetés a „BKK – Budapesti Közlekedési Központ” nevű oldal hirdetésével terjed, a laikusok pedig könnyen azt gondolhatják, hogy ez a társaság hivatalos közösségi felülete. A csalók 1 hónapos ingyen BKK-bérletet ígérnek. Az ingyen bérlet megszerzéséhez egy linkre kellene kattintani, ami persze azonnal átiriányít egy csalárd oldalra – írja a HVG.

Jön a trükk

A hamis oldalon aztán gratulálnak az állítólagos nyertesnek, valamint azt állítják, hogy összesen 500 darab havi bérletet sorsolnak ki. Ehhez semmmi mást nem kell tenni, mint kitölteni egy kérdőívet. Persze a bérletet érdekes módon megnyeri mindenki, a valódi csalás pedig ezután következik. Az ingyen bérlet ugyanis nem teljesen ingyenes, kiszállítási díjat, 796 forintot kellen fizetni.

Kérik az adatokat

Ehhez meg kellene adni a nevet és a címet, majd a következő lépés feltehetően egy fiktiv fizetési oldal, ami mögött nem a bank, hanem a csalók vannak. Ha ezen a ponton bárki megadja a bankkártyája adatait, akkor garantáltan csalók kezére játszotta át a fizetési adatait. Éppen ezért nagyon fonos, hogy figyeljen oda nagyon a részletekre: ha fura magyarságú, gyanúsan jó ajánlatoknál legyen inkább gyanakvó, főleg akkor, ha az adott oldal linkje nem is hasonlít a valódihoz. Ha viszont ne adj isten már megtörtén a baj, akkor azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankjával és tiltassa a kártyáját.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: pestihirlap archív)

Legnépszerűbb cikkeink