Kiemelt hírek

Jönnek a Perseidák

Published

on

Jövő hétfőn tetőzik a Perseida meteorraj, ekkor figyelhető meg az égbolton a legtöbb hullócsillag – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A Perseidák meteorraj maximuma idén augusztus 12-én 16:00 órára esik, de már vasárnap estétől érdemes az eget kémlelni. A szakemberek szerint a legtöbb, óránként 75-100 hullócsillagot hajnalban lehet majd megpillantani a hét elején.

Így figyelheted meg őket

A meteorzápor megfigyeléséhez érdemes fényszennyezéstől távoli helyet keresni, ahol az égbolt jól belátható. A Hold éppen az első negyedben jár, így fényszennyezése csak mérsékelten zavarja majd a megfigyelést, a szerencsésebbek pedig még néhány szép, fényesen izzó tűzgömböt is láthatnak.

A Perseidák hullása már július végén elkezdődött, és egészen augusztus végéig tart. A jelenség maximuma után azonban napról napra kisebb gyakorisággal látszanak majd a hullócsillagok.

A Perseidák megfigyelésére a Svábhegyi Csillagvizsgáló dupla észlelőestét is szervez a Hullócsillagok éjszakája elnevezésű rendezvényükön. Jelentkezni a csillagvizsgáló honlapján lehet.

(Képek: HANDOUT / ESA/EUCLID/EUCLID CONSORTIUM/NASA / AFP)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version