Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem támogatja a háziorvosi ügyelet átalakítását Újbuda polgármestere

Létrehozva:

Dr. László Imre az egészségügyi államtitkárnak levélben fejezte ki aggodalmát, azt követően, hogy kiderült, ősztől harmadával csökkenhet a háziorvosi ügyeletek száma Budapesten.

Amint arról portálunk is beszámolt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koncepciója alapján a fővárost is becsatlakoztatják az egységes állami ügyeleti rendszerbe, így a mostani 23 helyett októbertől 13 felnőtt és 3 gyermekügyeleti pont működne Budapesten. A tervezetből az is kiderült, hogy az új felnőtt ügyeleti pontokból hatot sürgősségi osztály mellett, ötöt szakrendelőkben és kettőt az OMSZ két telephelyén kereshetnének fel a betegek.

Romlik majd az ellátás?

A gyermekügyeleti pont a Heim Pálban, a Szent János kórházban, illetve a XIII. kerület Révész utcai rendelőjében működne. Ezen túlmenően az OMSZ még öt, ún. „szekunder” két fős ügyeleti mentőegységet is alkalmazna, pk végeznék például a közterületi halottszemléket. A koncepció lényege, hogy csatlakoztatni akarják a fővárosiakat az egységes állami ügyeleti rendszerhez. Ennek kapcsán egyébként Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő nemrég azt mondta, ahogy Budapestet is eléri az ügyeleti rendszer átalakítása, tovább romlik majd az itt élő, közel 2 millió ember állami ellátása.

Újbuda polgármestere nem ért egyet

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere nem ért egyet a tervezettel, erről az egészségügyi államtitkárnak küldött levelében írt. Mint mondja a megfelelő információk hiányában, illetve a szakmai szervezetek által jelzett problémák megnyugtató rendezéséig veszélyesnek tartja az átalakítást, és azt ebben a formában nem tudja támogatni, írja a HVG. A háziorvosi ellátás biztosítása jelenleg önkormányzati hatáskör, ennek értelmében Újbuda Önkormányzata 24 órás állandó ügyeletet biztosít a kerületi lakosoknak, a rendszer mind az itt élők, mind pedig a háziorvosi feladatot ellátó szolgáltatók részéről elfogadott. A polgármestert a helyiek rendszeresen keresik meg telefonon az ügy kapcsán, ám konkrét információk hiányában nem tud egyelőre mit mondani nekik.

A kamara szerint is aggályos

A koncepciót aggályosnak véli a Magyar Orvosi Kamara is és a fővárosi önkormányzat is. A kamara még márciusban 25 pontba szedte és küldte el az egészségügyi kormányzatnak az új ügyeleti rendszer orvosolandó problémáit, ám erre a mai napig nem érkezett még válasz. A MOK által összeírt pontokban egyebek között a munkaszüneti napokon több ügyeleti pont megnyitását, tiszta és szellőztethető vizsgálókat, egyértelmű betegutakat, az ellátásban pontosabb kompetencia-határokat, a fogyóeszközök rendszeres pótlását, az ügyeleti autókon pihent és gyakorlott gépkocsi vezetőket kértek.

Nem történt egyeztetés

A Népszavának nyilatkozó kamarai tag elmondása szerint a váltásnak mindössze egyetlen előnye lehet, a koncepció megvalósításával ugyanis egységessé válhatna az irányítás, ám a jelenleg javasolt szakmai megoldással romolhat a biztonságos betegellátás. Az ügyeletet a fővárosban is az OMSZ kooridnálná, vagyis októbertől itt az egységes hívószámot (1830) kellene a rendelési időn túl tárcsázni. A vonal végén ülő diszpécser pedig döntene arról, hogy az érintett betegnek, telefonos tanácsadásra, ügyeleti autóra, mentőre, vagy csak vizsgálatra – van-e szüksége. A portálnak Havasi Gábor, a a főváros egészségügyi tanácsnoka elmondta, az ügyeleti rendsezr átalakítás kapcsán a városvezetéssel még nem egyeztetett a kormányzat.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: National Cancer Institute / Unsplash.com)

Legnépszerűbb cikkeink