Kiemelt hírek

Szeles, gomolyfelhős időnk lesz csütörtökön

Published

on

A HungaroMet időjárás előrejelzése szerint szerda estig a napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Elszórtan, nagyobb számban a keleti, északkeleti harmadban alakulnak ki záporok, zivatarok. Éjszakára nagyrészt összeesnek a gomolyfelhők, kiderül az ég, illetve a csapadéktevékenység is lecseng. Az éjszaka folyamán átmenetileg mérséklődik a légmozgás.A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a szélvédett, hidegre hajlamos részeken ennél hűvösebb is lehet.

Csütörtökön napos, gomolyfelhős idő valószínű, több gomoly az Északi-középhegység mentén, illetve a Tisza vonalában képződik, így elsősorban itt pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Az északi, északnyugati szél élénk, erős lesz. Zivatarok mentén viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 24 és 29 fok között várható.

Ilyen időjárás van most a kontinensen

Európa nyugati részére egy magasnyomású képződmény nyúlik be, így ott nyugodt, eseménytelen, napos idő a jellemző. Ettől keletebbre egy frontálzóna szeli ketté Európát, amely mentén felhős az idő, illetve záporok, zivatarok alakulnak ki. Az említett zóna mögött hűvösebb léghullámok érkeznek, így szárazföldünk középső részén visszaesett a hőmérséklet.

A legmelegebb Spanyolországban van, ott több helyen is meghaladja a csúcsérték a 40 fokot. A Skandináv-félsziget legészakibb részein a maximum-hőmérséklet a 28, 29 fokot is eléri, így ezeken a tájakon jóval melegebbet mérnek, mint a déli területein. A Kárpát-medencén csütörtök estig egy hidegfront vonul át, így mindenhol mérséklődik a hőség, illetve főként keleten, északkeleten záporok, zivatarok is kialakulnak.

(Kép forrása: Pixabay)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version