Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A Volánbusz teljesen beolvad a MÁV-Start-ba

Létrehozva:

Jövő januártól már nem lesz többet látható a Volánbusz elnevezés, miután a vállalat egyesül a MÁV-val.

Lázár János építési és közlekedési miniszter hivatalosan is elrendelte a két állami tulajdonú személyszállító nagyvállalat, a MÁV-START Zrt. és a Volánbusz Zrt. egyesülését. Az összeolvadás jogi és adminisztratív folyamatainak év végéig kell lezárulniuk – adta közzé a Magyarbusz.info. A MÁV és a Volán tehát egyetlen társaságként folytatja majd tovább tevékenységét MÁV Személyszállítási Zrt. név alatt. 

Az egyesüléssel a Volánbusz teljesen elveszti önállóságát és végképp beleolvad a MÁV személyszállítási üzletágába. Az integrációnak az ígéretek szerint elsősorban cégjogi jelentősége lesz, a munkavállalók napi munkavégzését az összevonás alig érezhetően érinti majd. Változások elsősorban a menedzsment működésével, valamint a háttér- és támogatóterületek hatékonyabbá tételével kapcsolatban lesznek.

A Volánbusz már tavaly december óta a MÁV irányítása alatt állt

A Volánbusz és a MÁV-Start összevonása 2023. decemberében kapcsolt magasabb fokozatba, ekkor került ugyanis a 2021. január 1-e óta a MÁV csoporthoz tartozó, már országos lefedettséggel működő busztársaság és a MÁV-Start egységes irányítás alá. A két társaságot azóta közös vezérigazgató és egy egyesített igazgatóság irányítja,  2024. február 1-től pedig már egységes szervezeti felépítés alapján működik a két állami közszolgáltató.

A MÁV és a mindenkori állami busztársaság(ok) összevonásának gondolata 2010 után rendszeresen előkerült. Az Orbán-kormány már 2012 januárjától közös holdingba szervezte volna a helyközi vasúti- és autóbuszos közlekedést, ám ez akkor lekerült a napirendről arra hivatkozva. Később, 2015-ben Vitézy Dávid feladata lett volna a MÁV és az akkori hét regionális közlekedési központ működésének összehangolása, de végül ez sem valósult meg. 2019 nyarán ismét született egy javaslat a kormány részéről egy közös holdingba szervezésről, de ezt az irányt újfent elvetették.

Eltűnik a Volán név

A jelenlegi legnagyobb volános szakszervezet, a Közúti Közlekedési Szakszervezet erős kritikával fogadta a hírt, hogy a Volánbusz az összeolvadással megszűnik, a neve pedig eltűnik. „Hová lett a Volán név” címmel tettek közzé bejegyzést a közösségi oldalukon. Ebben azt írták, hogy megdöbbenéssel fogadták, hogy a MÁV-START és a Volánbusz integrációját követően kimarad az vállalat nevéből a Volán név. Szerintük a korábbi tervek szerint a társaság neve MÁV-Volán Személyszállítási Zrt. lett volna.

„Mi, volánosok úgy gondoljuk, hogy mivel a társaság gyökerei a vasúttársasághoz (MAVART 1927.)  kötődnek, így közel száz év távlatából, valamint a VOLÁN név 54 éves múltjára való tekintettel megérdemelnénk, hogy a magyarországi közúti közösségi közlekedés múltja ne vesszen feledésbe és a VOLÁN név jelenjen meg az új közlekedési társaság nevében is” – fejtették ki a bejegyzésben.

(Képünk illusztráció, forrás: Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink