Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Rákay Philip: A mohácsi csatáról szóló produkció története kész

Létrehozva:

Rákay Philip és csapata nem áll le, a mohácsi csatáról készülnek filmet forgatni.

Az 1848-as forradalmat feldolgozó, nagyszabású Most vagy soha! után Rákay Philip, Szente Vajk és a forgatókönyvet író Kis-Szabó Márk máris a következő közös projektjükön, a mohácsi csatát felelevenítő filmen dolgozik – írja a 24.hu korábbi információkra hivatkozva.

„A mohácsi csatáról szóló produkció története kész, ugyanúgy Kis-Szabó Márkkal és Rákay Philippel építettük fel. Az úgynevezett treatmentet – amely részletesen leírja a cselekményt – adjuk be ősszel a Nemzeti Filmintézethez, és várjuk az elbírálását. Ha az első lépés sikeres lesz, akkor állhatunk neki a forgatókönyv írásának. Ha megvalósulhat a film, akkor 2026-ra kellene elkészülnie, a mohácsi csata 500. évfordulójára.”

– mondta Szente a Világgazdaságnak tavaly augusztusban.

A 24.hu most azt írja, az elbírálás úgy tűnik, kedvező volt, most a Mohács 1526 elnevezésű projekt a Nemzeti Filmintézet filmszakmai döntőbizottságának döntése szerint 5.000.000 Ft forgatókönyv fejlesztési támogatást kapott a forgatókönyv első változatának elkészítésére.

S hogy úgy nagyjából milyen alkotást kell elképzelnünk? Nos, erről 2023 elején Rákay Philip már mondott pár mondatot. Akkori gondolatai szerint a film A rettenthetetlenhez hasonló lesz, ám hozzátette:

„Előre megnyugtatnék minden fanyalgót, nem fogunk győzni a végén.”

– árulta el a történetről.

Ahogyan az ismert, Rákay Philipben – azon túl hogy a kormány egyik influencere – az utóbbi időben a magyar filmipar egyik legmeghatározóbb alkotóját is tisztelhetjük. Legalábbis a nevéhez fűződő, a március 15-i nemzeti ünnepre a mozikba került Most vagy soha! elég meghatározóra sikerült. A film ugyanis minden idők legdrágább – és egyesek szerint a legrosszabb – magyar filmje lett. A Nemzeti Filmintézet 4,7 milliárd forintos állami támogatást ítélt neki oda, emellett a gyártó Pilvax Film Kft. 1,4 milliárd forintért vehetett igénybe adókedvezményt, vagyis összesen 6,1 milliárd forintba került a film elkészítése. A rekordösszegű állami költekezést olyan alkotói nevek érdemelték ki, mint Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvírók, valamint Lóth Balázs rendező.

A filmhez készített egy paródiát az RTL, méghozzá A mi kis falunk egyik színésze, Lengyel Tamás az egyik főszereplője a jelenetnek, amiben az ellenzéki nézeteivel kapcsolatosan szintén gyakran állást foglaló Molnár Áron szintén feltűnik. A paródiát a csatorna a Mi kis forradalmunk címmel publikálta, és a következő ajánló tartozik hozzá:

 

(Kiemelt képünkön Rákay Philip. Forrás: Rákay Philip hivatalos Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink