Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

200 millió forintra bírságolták a BKK-t

Létrehozva:

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint a BKK törvénysértőn bonyolított le egy 2023-as buszbeszerzést, amiért 200 millió forintos bírságot kell befizetnie, míg a problémás tendert megsemmisítették.

Rekordösszegű, 200 millió forintos bírságot kapott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Közbeszerzési Döntőbizottságtól (KDB), mert törvénysértő módon bonyolított egy 2023-as busztendert. A most elmeszelt eljárás a döntőbizottság szerint több ponton megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt. A hvg.hu által szemlézett ítélet és a részletes indoklás a döntőbizottság oldalán olvasható.

Az ítéletből az is kiderül, hogy a döntőbizottság megsemmisíti a BKK által 2023. szeptember 25-én feladott és az Európai Unió Hivatalos Lapjában 2023. szeptember 29-én az 583835-2023. számon megjelent részvételi felhívást, a közbeszerzési dokumentumokat és valamennyi, a közbeszerzési eljárásban hozott ajánlatkérői döntést.

A szöveg szerint a határozat ellen fellebbezésnek nincs helye, a bírságot a BKK-nak a határozat kézbesítésétől számított 15 napon belül kell elutalnia a Közbeszerzési Hatóság Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára.

A BKK értetlenül áll a bírság előtt

A BKK-t teljes meglepetésként érte a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) 200 millió forintos büntetést kirovó határozata, mivel a cég szerint a jogorvoslatot indító pályázó 10 milliárd forinttal többet kért volna ugyanazért a szolgáltatásért, mint a nyertesnek kihirdetett pályázó.

A KDB mostani döntését a BKK ugyanúgy megalapozatlannak tartja és közigazgatási perben megtámadja, mint a Lánchíd felújításával kapcsolatban kirótt bírságot tavaly. Amelyről a Fővárosi Törvényszék ki is mondta, hogy jogszerűtlenül marasztalta el a KDB a Lánchíd-felújítás beruházóját és kivitelezőjét, amikor 2022 májusában 15-15 millió forintos bírságot szabott ki rájuk. A KDB ezen döntését akkor azzal indokolta, hogy az A-Híd Zrt. néhány, a teljesítésbe vont alvállalkozót nem előzetesen, hanem az alvállalkozási szerződés megkötése után – bár minimális időkülönbséggel – jelentett be a megrendelő BKK-nak, amely nem ellenőrizte megfelelően a felújítást végző kivitelező egyes alvállalkozóit.

A Hatóság kifogásait ugyanakkor sem a BKK, sem az A-Híd Zrt. nem tartotta megalapozottnak, ezért a bírósághoz fordultak jogorvoslatért. A Fővárosi Törvényszék ítélete – a Kúria által korábban megfogalmazott jogorvoslati irányelvet követve – ki is mondta, hogy a KDB jogszerűtlenül marasztalta el mindkét társaságot. Ezért megváltoztatta a KDB jogorvoslattal érintett határozatát, az eljárást megszüntette, a korábbi megállapításokat és azok jogkövetkezményeit – beleértve a KDB által a BKK-ra, valamint az A-Híd Zrt.-re kiszabott bírságot is – törölte.

Vitézy Dávid is megszólalt, a BKK-vezér prémiumát kifogásolja

A bírságot Vitézy Dávid a Facebookon kommentálta. A választáson alulmaradt főpolgármester-jelölt felhívja a figyelmet: épp vasárnap kapott Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója 11 millió forint jutalmat Karácsony Gergely főpolgármestertől a 2023-as munkájáért, a havi 2,8 milliós fizetésén felül. Vitézy most azt írja, már vasárnap jelezte, hogy elfogadhatatlan a jutalom, Walter emlékezetes, a BKK-utasokat hálaadásnapi pulykához való hasonlítgatása miatt, most pedig, a rekordbírság nyilvánosságra kerülése után arra szólítja fel Karácsonyt, hogy vonja is vissza a BKK-vezér prémiumát.

(Fotó: 168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink