Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egy nap alatt 8 utast állítottak elő a rendőrök a gödöllői héven

Létrehozva:

A rendőrség további ellenőrzéseket hirdetett az elhíresült vonalon, amikben civil ruhás rendőrök is részt vesznek.

Kedden a kerepesi HÉV vonalán tartottak közös ellenőrzést Pest vármegyei rendőrök, rendészek és a polgárőrök – számolt be a 24.hu a rendőrség által közzétett közleményről. Mely szerint a keddi, késő estig tartó műveletben 43 embert ellenőriztek, szabálysértés elkövetése miatt nyolc helyszíni bírságot szabtak ki – többnyire közterületi alkoholfogyasztás miatt vagy éppen azért, mert nem tudták igazolni magukat – két embert előállítottak a kapitányságra, ugyanis kiderült, körözték őket.

Hozzátették, visszatérő akciókra és állandó egyen- vagy civil ruhás rendőrökre – mind a szerelvényeken, mind a megállókban – a jövőben is számíthatnak az utasok. Amire szükség is lehet a közelmúlt riasztó hírei után, a lap beszámolója szerint az utasok a H7-es és H8-as vonalon, főleg a kerepesi szakaszon szörnyű állapotokat tapasztaltak. Egy utas egy nyári este 18 drogost számolt össze egyetlen HÉV-szerelvényen, a kocsikat pedig ellepte a szemét, az emberi ürülék és a fecskendők. Később a MÁV is elismerte, hogy gondok vannak.

Civil ruhás rendőrök is dolgoznak a szerelvényeken

Hétfőn Lauda Zoltán rendőr dandártábornok, a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője a Rendőrpalotában tartott tájékoztatót, melyben elmondta, hogy 2024 első félévében 49 olyan bejelentést kapott a rendőrség, ami a gödöllői HÉV vonalát érintette. Ezek alapján 20 esetben indult büntetőeljárás, többségében kisebb súlyú, vagyon elleni bűncselekmények, főleg lopás miatt – írja a 24.hu.

Az elmúlt hetekben több mint 40 szerelvényen dolgoztak civil ruhás rendőrök, főleg esténként. Ez idő alatt négy embert állítottak elő kábítószer-fogyasztás miatt, de két esetben nem tudtak kábítószert kimutatni, mivel az érintettek a HÉV-szerelvényen nyugatót zúztak porrá, és azt szívták fel.

A MÁV-HÉV is új intézkedéseket hozott

Nagy Gábor, a MÁV-HÉV vezérigazgatója a sajtóeseményen elmondta, az utaspanaszokból visszatükröződik, hogy egyre gyakrabban utaznak a HÉV-vel tudatmódosító szer hatása alatt álló személyek. A problémát ők is tapasztalják, a munkatársaikat érő atrocitások száma nő, de ezek szerencsére személyi sérüléssel eddig nem jártak.

Több intézkedést is hoztak a biztonság növelése érdekében. Így  többi HÉV-vonalról átcsoportosítva növelték a rendészeti létszámot a gödöllői járatokon. A rendészeknek megkezdték a testkamerák beszerzését, erősítve a kiállásukat. Valamint Mobil védelmi csoportot állítottak fel, ami hétfőtől bármilyen bejelentésre ki tud vonulni a vonalon 6–8 percen belül.

(A Gödöllői HÉV végállomása a budapesti Örs vezér téren / Fotó: Kovács Ádám/Wikipedia/CC BY-SA 3.0)

Legnépszerűbb cikkeink