Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megtiltaná a fiatalkorúak energiaital fogyasztását a kormány

Létrehozva:

Pénteken jelent meg az Igazságügyi Minisztérium honlapjn az a rendelettervezet, amely gyakorlatilag megtiltaná, hogy 18 év alatti fiataloknak energiaitalt lehessen eladni.

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján pénteken megjelent egy rendelettervezet, amely ebben a formájában gyakorlatilag megtiltanák az energiaitalok eladását 18 éven aluliaknak – írja a 444. A rendelet pontosan meghatározza, milyen tartalmú energiaitalokat nem szabad 18 éven aluliaknak eladni.

A 444 szerint a tervezetben meghatározzák azokat az összetevőket, amelyeknek a meghatározott mértékű jelenléte a legnagyobb kockázatot jelenti a fiatalok egészségének a megőrzése szempontjából.

A cél az, hogy az élelmiszerpiacon található energiaitalok (és ilyen hatással rendelkező egyéb élelmiszer-termékek) minél szélesebb körét vonják a szabályozás alá. A rendelet alapján nem lehetne olyan alkoholmentes italt 18 éven aluliaknak eladni, ami legalább 15 mg/100ml mennyiségben tartalmaz bármely, a metil-xantinok csoportjába tartozó (például a koffein) vegyületet vagy tartalmaz metil-xantint és a következő anyagok bármelyikét: ginseng, L-arginin, inozitol, glükuronolakton.

A rendeletet július 20-ig lehet véleményezni, és ha ebben a formában életbe lép, azzal

gyakorlatilag megtiltanák az energiaitalok eladását 18 éven aluliaknak.

Pontosan mely termékekre vonatkozik az energiaital-rendelet?

Ezt Magyarországon a népegészségügyi termékadóról törvény határozza meg, ami alapján az a termék nevezhető energiaitalnak, aminek a koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget. Illetve valamelyik összetevője tartalmazz és ginsenget, L-arginint vagy legalább 10 milligramm/100 milliliter mennyiségű taurint vagy ezek kombinációját.

A 444 példaként említi, hogy egy 250 milliliteres Red Bull 80 milligramm koffeint tartalmaz; egy Hell Classicban 32 milligramm /100 milliliter koffein van; egy 500 milliliteres Monsterben pedig 160 milligramm koffein található.

A fiúk több energiaitalt fogyasztanak, mint a lányok

A rendelettervezet határvizsgálati lapján megemlítik, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz a 2011 novembere és 2023 októbere között összesen 565 esetben érkezett jelentés az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott. Az energiaitalt esetek 21,5 százalékában (97 esetben) alkohollal együtt fogyasztották.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels)

Legnépszerűbb cikkeink