Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az Uzsoki és a János kórházban is leálltak az operációk a hőség miatt

Létrehozva:

A Népszava információi szerint egyetlen műtőt sem tudnak használni a hőség miatt az Uzsoki utcai kórházban, de leállások vannak a Szent János kórházban is.

Ezúttal a hőség miatt kellett átszervezni az egészségügyi ellátást: kedd óta az Uzsoki utcai kórház valamennyi műtőjében, a budai Szent János Kórházban pedig „csak” a traumatológiaiban nincsenek operációk – tudta meg a Népszava.

A két intézmény klíma berendezései néhány óra különbséggel hibásodtak meg. Az Uzsoki műtőiben 41,5 foknál, míg a Jánosban 38 fokos hőség után álltak le a beavatkozásokkal és jelezték, nem tudnak beteget fogadni. E két szolgáltató látta el a fővárosi baleseti sérülések negyven százalékát, most ennyivel több beteg hárul a még működő másik három traumatológiai centrumra.

A lap úgy tudja, ugyan mindkét intézmény „havária” helyzetként, azaz azonnal megoldandó feladatként jelezte a kórházakat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF) a meghibásodást, ám megjavítani még nem sikerült.

A fővárosi Uzsoki utcai kórházban egyetlen műtőt sem tudnak kedd óta használni a klíma-berendezés meghibásodása miatt, köztük sebészeti, urológiai, ortopédiai, traumatolóiai, szemészeteti, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, kardiológiai operációkra szorulók ellátását kényszerültek átütemezni, illetve a sürgős eseteket más kórházakba irányítani.

A helyettesítő intézmények kijelöléséről csak csütörtökön intézkedett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A Szent János kórház traumatológiai műtétre szoruló betegeit is más intézményekbe viszi a mentő.

Munkavédelmi és betegbiztonsági okokból a műtőkben nyáron sem lehet 20-24 celsius foknál magasabb hőmérséklet. A klíma nélküli műtőkben ugyanis nemcsak az a probléma, hogy néhány óra alatt elfogy a levegő, a helyiség egyre forróbb, egy idő után pedig a bűz – műtéti gázok, váladékok szaga miatt – is elviselhetetlen, de nagyobb a fertőzések kockázata is – írja a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Bambino Gesu/AFP)

Legnépszerűbb cikkeink