Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Leáll a 4-es és a 6-os villamos – kezdődnek a felújítások

Létrehozva:

Az idei nyár sem telhet el felújítások nélkül, amelyek a budapesti közlekedést is befolyásolják majd.

A 4-es és 6-os villamos pályájának karbantartása szükségessé vált, így július 13-tól a villamosokat pótlóbuszokkal helyettesítik, amely a budapesti közlekedés szempontjából is lényeges változás – adta hírül a Portfolio a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatására hivatkozva.

A 4-es és 6-os villamosok bonyolítják a legnagyobb forgalmat, hiszen a Széll Kálmán tértől a Nagykörúton át közlekednek a dél-budai végállomások felé: a 4-es villamos Újbuda központig közlekedik, míg a 6-os villamos végállomása a Móricz Zsigmond körtéren található.

Ez utóbbi közlekedése az elmúlt napokban sem volt zavartalan, hiszen július 2. és július 7. között a villamospálya karbantartása miatt a Karinthy Frigyes úton is pótlóbusz járt, az összevont, 4-6 jelzéssel ellátott villamosok pedig egymást érték az Újbuda központnál található végállomásnál. A feltorlódott villamosokon rekedt utasoknak gyakran várakozniuk kellett a szerelvényeken, amíg biztonságosan elhagyhatták azokat.

A budapesti közlekedés kihívások elé néz

A következő hetekben érdemes lesz elkerülni a Nagykörút környékét autóval, ugyanis hatalmas torlódásokra lehet számítani egészen nyár végéig.

A villamospálya felújítási munkálataira több lépcsőben kerül sor, így többféle változásra is fel kell készülnie mind az autósoknak, mind a közösségi közlekedésben résztvevőknek. Elsőként egy hétre, tehát július 13. és július 20. között zárják majd le az Oktogon és a Harminckettesek tere közötti szakaszt. Az utasoknak azt javasolják, hogy lehetőség szerint vegyék igénybe a metróvonalakat, illetve a 19-es és a 41-es villamosokat.

A július 20-i hétvégén a Harminckettesek tere és az újbudai végállomások között ugyan zavartalan a villamosok forgalma, ám onnantól a Széll Kálmán téri végállomásig pótlóbusz közlekedik majd. Mint az kiderült, a pályakarbantartási munkálatok július 22-től több részben zajlanak majd, ezek pontos részleteiről és a korlátozásokról a Budapesti Közlekedési Központ később ad majd tájékoztatást.

A 4-es és 6-os villamosok forgalmát bonyolító pótlóbuszok eleve megterhelik majd az autóutakat, de tovább nehezíti a helyzetet, hogy eközben a Margit hídon megkezdődött a kerékpárút felújítása, emiatt pedig még egy sávot elvettek az autósoktól.

A BKK szóvivője, Kovács Bendegúz elmondta, hogy a nagykörúti villamospálya felújítására legfeljebb kétévente sort kell keríteni annak érdekében, hogy biztosított legyen a biztonságos közösségi közlekedés. Hozzátette, a bicikliút is olyan mértékben elhasználódott, hogy annak felújítását nem lehetett tovább halogatni.

A jelenlegi tervek szerint a karbantartási munkálatok augusztus végéig tartanak, így a nyár hátralevő részében a közlekedőknek megemelkedett menetidővel érdemes kalkulálniuk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink