Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Orbán Viktor Erdogannal tárgyalt a NATO csúcs előtt

Létrehozva:

Folytatta találkozói sorát Orbán Viktor, kedden Washingtonban a török államfővel, Recep Tayyip Erdogannal ült le beszélni.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról –tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tárgyaláson megvitatták az orosz-ukrán háború ügyét. Orbán Viktor a magyar békemisszió támogatását kérte arra tekintettel, hogy a konfliktusban Törökország volt az eddigi egyetlen sikeres közvetítő – olvasható a közleményben.

A magyar miniszterelnök videóban is hírt adott a találkozóról Facebook-oldalán – tudatta a Portfolio. Orbán Viktor a felvételen is hangsúlyozta, hogy a háború megállítására békekezdeményezésekre lesz szükség, és ebben különösen számít Törökország támogatására. „Törökország már a háború során bebizonyította, hogy a béketeremtés megkerülhetetlen szereplője. Erdogan elnök úr volt az egyetlen sikeres államférfi, aki tető alá tudott hozni egy orosz-ukrán megállapodást a fekete-tengeri gabonaszállítások ügyében. Elnök urat arra kértem, hogy támogasson bennünket a békemissziónkban” – mondta a videóban a miniszterelnök.

Orbán Viktor békemissziójának lépései

Mint ismert, Orbán Viktor a magyar uniós soros elnökség alkalmából „békemisszióba” kezdett a múlt héten. Kedden először Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott Kijevben, majd néhány nappal később Moszkvába utazott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott. Ezek után hétfőn Pekingben folytatta útját, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott megbeszélést.

A találkozó után a miniszterelnök ismét repülőre szállt, és Washingtonnak vette az irányt, hogy részt vegyen a július 9 és 11 között zajló NATO-csúcson. Ebbe a sűrű menetrendbe sikerült még beépíteni a török elnökkel való találkozót, aki valóban próbált már közvetíteni korábban az ukrán és orosz fél között. 2022 márciusában ugyanis Törökországban is zajlottak fegyverszüneti tárgyalások a két fél között, melyen Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vett részt, de az egyeztetések végül nem vezettek eredményre.

(Képünkün: Washington, 2024. július 10. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő kezet fog Washingtonban 2024. július 9-én. A tárgyaláson megvitatták az orosz-ukrán háború ügyét, Orbán Viktor a magyar békemisszió támogatását kérte. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Legnépszerűbb cikkeink