Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Magyar Péter Kijevbe utazik

Létrehozva:

Magyar Péter a Tisza Párt és a magyar emberek képviseletében Kijevbe utazik, a tegnapi kijevi gyermekkórház ellen elkövetett orosz rakétatámadás helyszínére.

Magyar Péter Kijevbe utazik a helyi gyermekkórházat ért orosz találat után, melyről közösségi oldalán a következőképpen számolt be:

„Holnap hajnalban a TISZA Párt és a magyar emberek képviseletében Kijevbe utazom. Apaként nem tehetek másként. A tegnapi szörnyű orosz rakétatámadás a kijevi gyermekkórház ellen mindenkit megdöbbentett. Nincs háborúzó gyerek. Ők nem tehetnek semmiről. Még esélyük sem volt az életre”

– posztolta. Hozzátette, mi magyarok, jobb- és baloldaliak közösen utasítjuk el az erőszakot és háborút. Szolidárisak vagyunk, a gyermekek egészsége és a biztonsága a legfontosabb számunkra. Ezért a Tisza Párt rendkívüli humanitárius akciót szervez. „A Medspot Alapítvány segítségével jelentős mennyiségű egészségügyi és orvosi eszközt juttatunk el a legjobban rászoruló helyi kórházaknak. A magam nevében, magánszemélyként 1 millió forintot ajánlok fel az Alapítványnak.” – írta Magyar Péter.

A Tisza Párt hivatalos közleményt is kiadott az utazásról, azt írták, hogy Magyar Péter a párt képviseletében utazik Ukrajnába szerda hajnalban.

A kijevi Okhmatdyt gyermekklinikát hétfőn napközben érte orosz találat, amiről Volodomir Zelenszkij ukrán elnök azt írta, hogy nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa egyik legfontosabb gyermekkórháza. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Reutersnek tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a hétfői volt az eddigi legsúlyosabb napközbeni támadás az ukrán főváros ellen a háború kezdete óta.

Orbán próbált hatást gyakorolni az orosz félre

Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az ukrajnai háborús helyzet rendezéséről és a kétoldalú kapcsolatokról kezdett eszmecserét a Kremlben pénteken. Orbán később egy interjúban beszélt arról, hogy mit mondott Putyinnak. Eszerint az első célja az volt, hogy közvetlenül feltehesse a kérdéseket, alapvetően három kérdést az orosz elnöknek. Állítása szerint nem túl optimista a béketárgyalások előtti fegyverszünettel kapcsolatban, mert Zelenszkij azt mondta neki, hogy azért nem optimista, mert az oroszok Ukrajna ellen használnák ezt ki, míg Putyin azt mondta, hogy az ukránok használnák fel. Orbán Viktor ekkor állítása szerint azt válaszolta Putyinnak:

„Fontoljuk meg. Értem az érvelését, de gondolja meg. Minden nap számít az életüket vesztő fiatalok miatt, legalább gondolja meg, ne söpörje félre.”

A miniszterelnök hozzátette: azt is megtudta, hogy az oroszoknak van konkrét tervük a háború utáni rendezésre, az orosz–EU-kapcsolatokra. „Erről még túl korai beszélni, de bárkivel hajlandók tárgyalni erről” – fűzte hozzá.

(Kiemelt képünkön Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke. Forrás: Magyar Péter hivatalos Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink