Kiemelt hírek

Lázár különadót vetne ki Hódmezővásárhelyre

Published

on

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.

„A Tisza Párt eldöntötte Hódmezővásárhelyen a választást azzal, hogy nem indított jelöltet” – hangsúlyozta Lázár János a Rádió 7 Közös nevező című műsorában. Az európai parlamenti és önkormányzati választásokkal kapcsolatban az építési és közlekedési miniszter elmondta: fényes győzelemként értékeli az eredményeket. Ő élvezte a kampányidőszakot, bár tudja, hogy másnak ez megterhelő szokott lenni. Szerinte sokat számított Orbán Viktor személyes jelenléte is a kampányban, ami biztosan dobott pár százalékot a Fidesz eredményén.

Ezután a tárcavezető megköszönte a választás résztvevőinek az aktivitásukat, és elmondta, hogy ez mutatja a demokrácia erejét. Szerinte a Fidesz 44,5 százalékos eredménye európai rekord, mert nincs párt Európában, amire ilyen nagy százalékban szavaztak volna, ráadásul a Fidesz soha nem kapott ilyen sok szavazatot. Hozzátette, hogy gazdasági növekedés nélkül, külső és belső támadások közepette még inkább szép a 44,5 százalék,

de ő ennél azért jobb eredményre számított, 45 százalék fölöttire gondolt.

Mint azt Lázár János elmondta, összességében ez egy olyan eredmény, amely azt mutatja, hogy békepárti politikára van szükség, és szerinte világos iránymutatás a kormány részéről, hogy kívül kell tartani az országot a háborúból, ezért is fontos volt Orbán Viktor megállapodása a NATO-főtitkárral.

Kiemelte, hogy a helyi választásokat szerinte önmagukban kell szemlélni, és azt is fontosnak tartja, hogy ne hazudjuk győzelemnek a vereséget. Hódmezővásárhelyen ők vereséget szenvedtek, de szerinte „a meccsnek akkor van vége, amikor megnyertük”, ugyanakkor szembe kell nézni azzal, hogy az emberek nem őket választották a városban. Kiemelte, hogy most viszont minden felelősség a városvezetést illeti, és amikor majd a jövőben szó lesz Hódmezővásárhely lemaradásáról, akkor az nem a kormány felelőssége lesz.

Lázár János beszélt arról is, hogy egy harcos típus, és nem töltött időt azzal, hogy a hódmezővásárhelyi eredményen merengett. Már hosszú ideje harcban éli az életét, és nem szokott meghátrálni, ugyanúgy küzdeni fognak az elveikért. Mint mondta, „az a szerencse, hogy nagyobb baj nem történt”. Szerinte sok múlik azon, hogy a városvezetés hogy él majd a rá bízott hatalommal. Megjegyezte, szerinte

nem helyi ügyekről szólt a választás, és az eredményt nem lehet csak helyi ügyekkel magyarázni, az emberek a Fidesz ellen adták a voksukat, nem az ő embereik ellen. Ha a jövőről kell beszélni, akkor szerinte ezeké a fiataloké a jövő, és a városnak ilyen emberekre van szüksége, akiknek van elképzelésük a városról.

Ami mindent megváltoztatott, az a Novák–Varga–Balogh-halmaz, amiből jött Magyar Péter és a Tisza Párt, és a Tisza Párt eldöntötte a városban a választást azzal, hogy nem indított jelöltet, ez számított, nem a helyi ügyek.

Lázár János az interjúban bejelentette, hogy 2026-ban nem indul az egyéni választókerületi mandátumért, de vannak politikai ambíciói még. Azt egyelőre nem tudja, hogy ki lehet az utódja, de szerinte az a bölcs megoldás, ha még idén kiválasztja a párt, hogy ki lesz a jelölt. A másik fontos feladat, hogy el kell dönteni, hogy hogyan politizál majd a jövőben a Fidesz Hódmezővásárhelyen.

A város kasszája szerinte üres, és ezzel kell szembesülnie majd a városnak a következő időszakban. Országosan is ez a helyzet szerinte sok ellenzéki városban.

„Budapesten csőd lesz, nem kérdés, hogy csőd előtt áll a főváros”

– jelentette ki Lázár János, hozzátéve: egy új jelenség van a helyi politikában, az pedig az, hogy mire használják fel az adót. Az utóbbi években szerinte rengeteg pénz ment el fesztiválokra, „etetésre, itatásra”, szerinte ez helytelen megoldás, a várost kellett volna helyette építeni, kórházakat és iskolákat felújítani, így azt fogja javasolni a kormánynak, hogy legyen egy helyi iparűzési adó, ennek reformja, ami megszünteti az eddigi rendszert, ez pedig a harmadik előttük álló feladat.

(Kiemelt képünkön Lázár János építési és közlekedési miniszter. Forrás: Lázár János hivatalos Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version