Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Nem kell a magyaroknak az európai elektromos autó

Létrehozva:

Az elmúlt 2 évben átlagosan felére/harmadára csökkent a francia, a japán, az olasz, a dél-koreai és a német elektromos autók iránti kereslet, miközben a legtöbb kínai autó valóságos őrületet vált ki a magyarokból.

Nincs mese, Kína nem csak az olcsó webshopok, de autó tekintetében is verhetetlen. Legalábbis a magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben is lefedő Használtautó.hu adatai szerint az elmúlt 2 évben átlagosan felére/harmadára csökkent a francia, a japán, az olasz, a dél-koreai és a német elektromos autók iránti kereslet, miközben elsősorban a Teslának köszönhetően az amerikai modellek is csupán stagnálni tudtak.

A kínai elektromos autók eközben a BYD megjelenésével kevesebb, mint 1 év alatt egészen a képzeletbeli dobogó alsó fokáig törtek előre.

A Használtautó.hu adatai szerint 2022 második negyedévében egy használt Hyundai Ioniq, Renault Zoé vagy Citroën C-Zero hirdetésére átlagosan 11, míg egy Nissan Leafére átlagosan 10 telefonos érdeklődés érkezett. Vásárlói preferenciák tekintetében akkortájt a dél-koreai, a francia és a japán elektromos autókat tekinthettük legnépszerűbbnek.

2024 első negyedévére azonban minden megváltozott. A népszerűségi lista tetején most amerikai elektromos autókat látunk, a kínai márkák iránti kíváncsiság viszont óriásit ugrott. E tekintetben a BYD és az MG modelljei viszik a prímet: az ezekkel kapcsolatos érdeklődések száma 2023 második negyedéve óta több, mint háromszorosára nőtt.

Érdekesség még, hogy a korábban második helyen lévő francia elektromos autókat jelenleg a német és japán modellek is előzik, méghozzá elsősorban a folyamatosan bővülő kínálat, például a Volkswagen ID, a Mercedes-Benz EQ és a BMW i termékcsaládok, valamint a Mazda MX-30, a Toyota BZ4x és a Nissan Leaf modellek miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció. 2023. szeptember 05., Bajorország, München: A stand látogatói egy Denza D9-et nézegetnek a kínai BYD gyártó standjánál az IAA 2023 autókiállítás úgynevezett Open Space-jén a városban. Az IAA MOBILITY 2023 Nemzetközi Autókiállítás szeptember 05-10. között kerül megrendezésre Münchenben. Fotó: M: Matthias Balk/dpa MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink