Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Továbbra sincs hír a nyugdíjemelésről

Létrehozva:

Nincs szó a nyugdíj rendkívüli emeléséről, csak egy esetleges korrekcióról beszél a kormány.

Nem cáfolja a Pénzügyminisztérium az elmaradó nyári nyugdíjkorrekciót – írja a Népszava.

A Magyarország Kormánya Facebook-oldalon ez áll: ha a becsültnél magasabb lesz az infláció, januárig visszamenőleg jár a nyugdíjkorrekció, ahogy az elmúlt 12 évben. A napokban Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke is rákérdezett Varga Mihály pénzügyminiszternél, tervez-e nyárra nyugdíjemelést a kormány. Varga helyett Tállai András, a tárca parlamenti államtitkára válaszolt:

amennyiben az évközi adatok alapján a kormány azt állapítja meg, hogy a becsültnél magasabb lesz az éves várható infláció mértéke, – januárra visszamenőleg – nyugdíj korrekciót hajt végre.

Amit a kormány és a minisztérium közölt, az nem más, mint annak a jogszabálynak a betartása, ami nem 12 évre – ahogy állítják –, hanem sokkal régebbre nyúlik vissza. Az 1997-es, máig hatályos társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szól arról, hogy „ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja (…) a januári emelést, (…) akkor november hónapban – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.” A korrekciónál az év első nyolc hónapjának nyugdíjasokra vonatkozó fogyasztói árnövekedését kell figyelembe venni.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Forrás: Unsplash.com)

Legnépszerűbb cikkeink