Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Egy szervezet szerint be kellene tiltani nagyböjt idején az iskolai farsangokat

Létrehozva:

A Fiatal Családosok Klubja, a Ficsak szerint az köznevelési intézményeknek be kellene tartania a nagyböjtöt, és farsangi mulatságot már nem kellene szervezniük, derült ki a szervezet hamvazószerda alkalmából kiadott közleményéből.

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) hamvazószerda alkalmából arra kéri a köznevelési intézmények vezetőit, hogy farsangi mulatságokat ne szervezzenek a nagyböjti időszakban.

A Ficsak az MTI-nek szerdán küldött közleményében emlékeztetett, hogy hamvazószerdával elkezdődött a kereszténység legfontosabb ünnepe, Jézus kereszthalálára és feltámadására való lelki felkészülés időszaka.

Azt írták, egyesületükhöz több szülői bejelentés érkezett arról, hogy az óvodai-iskolai farsangi mulatságok időzítése sok esetben átnyúlik a nagyböjti időszakba, „amikor a vallásos keresztény családok tartózkodnak a hasonló mulatságoktól, és még a kevésbé vallásos emberekben is rossz érzést kelt, amikor farsangi mulatsággal szembesülnek a nagyböjti időszakban”.

Kiemelik, miután a farsangi időszak több hétig tart, megvalósítható és fontos lenne, hogy erre az időszakra tervezzék a köznevelési intézmények a vidám ünnepségeket, a tanév tervezésekor legyenek figyelemmel erre a mozgó dátumra is.

A Fiatal Családosok Klubja ennek érdekében arra kéri a döntéshozó politikusokat, illetve az oktatásirányítást, hogy mindezekre hívja fel az intézmények figyelmét, egyértelműen szabályozza a kérdést, azt, hogy az adott évben mikor lehet farsangi mulatságot szervezni.

„Az ünnepeink mélységét, valódi tartalmát, a kereszténység gazdag és éltető hagyományát úgy tudjuk továbbadni gyermekeinknek, ha mi magunk is komolyan vesszük azokat és elfogadjuk, hogy mindennek megvan a maga ideje” – írták a közleményben.

(Kiemelt kép: Illusztráció. Martonvásár, 2020. február 8. Farsangi fánkot osztanak a martonvásári busójáráson 2020. február 8-án. MTI/Vasvári Tamás)

Legnépszerűbb cikkeink