Nagyvilág

Az ENSZ szerint csaknem 19 ezer áldozata van eddig az ukrajnai háborúnak

Published

on

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala adatai szerint csaknem 19 000 áldozata van eddig Oroszország ukrajnai inváziójának, ám független elemzések még náluk is magasabbra becslik a halálos áldozatok számát. A Brit Védelmi Minisztérium szerint azért ilyen magas a civil áldozatok száma, mert Oroszország nem tesz különbséget polgári és katonai célpont között.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala 2023. február 13-ig 18 955 polgári áldozatot regisztrált azóta, hogy Oroszország megkezdte teljes körű invázióját Ukrajnában. Ez 7 199 halottat és 11 756 sebesültet jelent – áll a Brit Védelmi Minisztérium Twitteren kiadott jelentésében. A hivatal azonban kijelentette, hogy véleményük szerint az áldozatok tényleges száma jóval magasabb: más független elemzések alapján akár 16 000 civil is életét veszthette.

A 2023. januári adatok szerint a harc az 1200 km hosszú frontvonal mentén folytatódott, de elsősorban Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja megyékben összpontosult. Az egészségügyi és oktatási létesítményekben okozott kár egyre súlyosbodó tendenciát mutatott. A Védelmi Minisztérium szerint a civil áldozatok és a polgári létesítményekben okozott hatalmas károk azzal magyarázhatóak, hogy az oroszok nem tesznek különbséget a célpontok között, amikor támadást hajtanak vége tüzérségi és más, területi fegyverrendszereikkel.

(Kiemelt képünk: Mariupol, 2022. április 5. Ukrán katonák egy megrongálódott orosz katonai jármű mellett a Kijev melletti Bucsában 2022. április 4-én. MTI/AP/Efrem Lukackij)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version