Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Zelenszkij meghívta Kijevbe Orbánt

Létrehozva:

Az ukrán elnök fegyvereket kért, de az osztrák és a magyar fél elzárkózott ettől. Zelenszkij meghívta Kijevbe Orbán Viktort.

A háború kirobbanását követően először látogatott Brüsszelbe Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Beszédet mondott az Európai Parlamentben, felszólalt az uniós vezetők találkozóján és több különtalálkozót is lebonyolított. Az állam- és kormányfők négy csoportra osztva ültek tárgyalóasztalhoz a vendéggel. Orbán Viktor miniszterelnök a bolgár, ciprusi, görög, horvát, osztrák és szlovén vezető társaságában találkozott Volodimir Zelenszkijjel – írja a Népszava.

A csoportos találkozó tartalmát ismerő, több egymástól független forrásból származó információ szerint a nyolc vezető harmincperces eszmecseréjének fő témája a fegyverszállítás volt: Zelenszkij azzal kezdte, hogy felsorolta, Ukrajnának milyen fegyverekre van szüksége.

Az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök azonnal közölte, hogy a kérést lehetetlen teljesíteniük.

Ausztria semleges ország, Magyarország pedig kezdettől fogva ahhoz tartja magát, hogy nem küld fegyvereket a háború sújtotta országba. A találkozón az ukrán elnök meghívta Orbán Viktort, hogy látogasson el Kijevbe – írja a lap.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog tárgyalásuk után Brüsszelben 2023. február 9-én. A magyar kormányfő Kiriákosz Micotákisz görög, Andrej Plenkovic horvát, Robert Golob szlovén miniszterelnök, Karl Nehammer osztrák kancellár, valamint Rumen Radev bolgár és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő társaságában külön találkozón tárgyalt az ukrán elnökkel a kétnapos EU-csúcs helyszínén 2023. február 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Legnépszerűbb cikkeink