Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Magyar mentő-kutató a Törökországból: „Már az első nap sikerült kimentenünk két gyermeket”

Létrehozva:

Csütörtökön és pénteken még van esély túlélőt találni, de még mintegy ötezer épületet kéne átvizsgálnia a mentőcsapatoknak – mondta Szabó Márk, a Rescue24 kutatócsapat tagja a Jazzy Rádió reggeli műsorában a Törökországban és Szíriában zajló mentési munkákkal kapcsolatban.

„A baptista szeretetszolgálat hétfő este érkezett a helyszínre, három napja folyamatosan zajlik a kutatás és a mentés. 19 kutató-mentővel és nyolc kutyával járjuk a várost. Eddig hét embert sikerült kimenteni a romok alól”

– mondta a Jazzy rádiónak Szabó Márk, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport tagja a helyszínről.

Szabó beszámolt róla, hogy a pusztítás elmondhatatlanul nagy: ötezer épület vár még átnézésre. A mentőszervezetek azon dolgoznak, hogy minél több épületet kutassanak át.

„Már az első nap sikerült kimentenünk két gyermeket, de volt olyan testvérpár, ahol csak az egyiket tudtuk élve kiszabadítani”

– mondta, és hozzátette, hogy a csapat mentálisan és fizikailag is bírja a terhelést, ráadásul tapasztaltak, számos katasztrófahelyszínen mentettek már.

Szabó szerint csütörtökön és pénteken még reális esély van arra, hogy túlélőket találjanak. Emlékeztetett arra is, hogy éjszaka mínusz 5 fok van, de a romok alatt ennél azért melegebb lehet.

Beszámolt arról is, hogy a jelenlegi helyzetben a kutyáknak kiemelt szerepük van a keresésben, de hőkamerás detektorok is segítik a munkájukat, és az áldozatok hozzátartozói is közreműködnek.

„Természetesen nem lehet érzelemmentesen kezelni a munkát, ezeket át kell beszélni, de igyekszünk a mentésre fókuszálni” – mondta Szabó Márk.

(Kiemelt kép: nagy erőkkel folyik a kutatás a túlélők után a törökországi Osmaníye épületei között 2023. február 8-án. Fotó: Ozan Efeoglu/Anadolu Agency via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink