Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hét magyar volt a török-szír földrengés által érintett területen

Létrehozva:

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium közleménye szerint hét magyar állampolgár tartózkodott a törökországi epicentrumú földrengés által érintett területen, de mindannyian jól vannak.

Hét magyar állampolgárt talált a Külgazdasági- és Külügyminisztérium a török-szír földrengés által érintett területen hétfőn, közölte Szijjártó Péter miniszter kedden publikált videójában. Szijjártó hozzátette: „mindenki jól van, mindenkivel kapcsolatban vagyunk.” Azt is kérte, akinek tudomása további, az területen tartózkodó magyar állampolgárokról, az jelezze vagy a konzuli szolgálatnak, vagy az ankarai magyar nagykövetségnek ezt a tényt.

Szijjártó kitért arra is, a Győri ETO kézialbdacsapata hétfőn isztambuli átszállással szerencsésen hazaérkezett, a Ferencváros korosztályos labdarúgói viszont továbbra is Törökországban edzőtáboroznak, és nem tervezik a katasztrófa miatti, idő előtti hazatérést.

Szijjártó azt is megerősítette: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csapata, a Hunor 55 mentője és két mentőkutyája érkezett hétfőn este a katasztrófa helyszínére, hogy a romok alóli mentésben török kollégáiknak segítséget nyújtsanak, most a délnyugati Hatay tartományban vannak. Emellett a minisztérium kapcsolatban lépett még legjobb mentőosztagainkkal, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálattal, az Életjel Mentőcsoporttal és a Baptista Szeretetszolgálattal, összesen 40 millió forintot különített el a magyar kormány arra, hogy kiküldésüket és ellátásukat megszervezze.

Eközben Szíriában a sérültek ellátásával is problémák vannak, ebből a célból a kormány a Máltai Szeretetszolgálatnak nyújtott 50 millió forintot, két mobil kórházi egység összeállítására és a helyszínre küldésére.

(Kiemelt kép: A túlélőket keresik és a romokat takarítják, a törökországi Hatayban a 2023. február 6-i, 7,8-as erősségű földrengés után. Fotó: Sezgin Pancar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink