Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megfizethetetlenné kezdenek válni a nyugdíjasotthonok

Létrehozva:

A Népszava beszámolója szerint az általános válság még tovább mélyítette a gondoskodási válságot: egyre kevesebb család engedheti meg magának a nyugdíjasotthont gondozásra szoruló szerettei részére.

Éveket is kell várni az egyszerű nyugdíjasotthon-beli elhelyezésre, a demens, esetleg Azlheimer-kórban szenvedő időseket pedig szinte képtelenség elhelyezni, derült ki a Népszava átfogó riportjából. A lap szerint a rezsiválság és infláció következtében lehetetlen helyzetbe kerültek az ilyen problémákkal küzdő családok Magyarországon.

A nyugdíjasotthonok, szociális intézményeket eközben pedig mindennél súlyosabb munkaerőhiány is sújtja, a rendkívül alacsony fizetések és ápolási díjak miatt már szinte senki sem megy el például állami szociális intézménybe dolgozni. A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete és a Szociális Szakmai Szövetség nemrég a Belügyminisztériumnak úgy fogalmazott, a rezsiárak emelkedése miatt komplett intézmények zárhatnak be, kapacitáspótlásra pedig nincsen lehetőség.

„Próbálunk mindenben spórolni. Kicseréltük az égőket a lámpákban, és kénytelenek voltunk havidíjat is emelni”, – mondta el a Népszavának egy főváros környéki otthon vezetője. Az állami támogatás náluk lakónként 60 ezer forint havonta, amiből viszont ezeket a kiadásnövekedéseket már nem tudják fedezni.

„A nadrágszíjon tovább húzni már nem tudunk. A szociális törvény pedig szerintem előrevetíti, hogy az állam teljesen ki akar szállni erről a területről. Fogalmam sincs, hova fogják majd tenni az ellátásra, felügyeletre szoruló időseket a hozzátartozók…” – számolt be a helyzetről az igazgató.

Magyarországon jelenleg 40 ezer nyugdíjas vár idősotthoni elhelyezésre, ahhoz pedig hogy közülük akár néhányat is fogadni tudjanak, a havi térítési díj emelése az egyetlen megoldás ezeknek az intézményeknek a számára. Ez Budapesten 3000 és 5000 forint napi költség között mozog, de van, ahol már eléri a napi 8000 forintot is.

(Kiemelt kép: 2021.01.27. Idős hölgy gumikesztyűben viszi a táskáját a koronavírus második hullámában. fotó: Dimény András)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink