Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lemondott Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke

Létrehozva:

Sokkolta az országot Új-Zéland miniszterelnöke, amikor lemondását jelentette be helyi idő szerint csütörtök reggel.

Lemondását jelentette be Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke a helyi idő szerint csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján, és egyúttal megerősítette, hogy nem indul újra a tisztségért az idén októberre kiírt választásokon. Ardern kimerültséggel indokolta döntését – írta a The Guardian.

„Elmegyek, mert egy ilyen kiváltságos szereppel felelősség is jár. Az a felelősség, hogy tudd, mikor vagy a megfelelő személy a vezetésre, és azt is, mikor nem. Tudom, hogy mit igényel ez a munka. És tudom, hogy már nincs bennem elég tartalék ahhoz, hogy rendesen végezzem. Ez ilyen egyszerű” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy hogyan szeretné, ha az új-zélandiak emlékeznének a vezetésére, azt felelte, hogy úgy, mint aki mindig megpróbált kedves lenni. „Remélem, azzal a meggyőződéssel hagyom itt az új-zélandiakat, hogy lehet kedvesnek, de erősnek, empatikusnak, de határozottnak, optimistának, de céltudatosnak lenni” – tette hozzá.

Ardern lett a világ legfiatalabb női kormányfője, amikor 2017-ben, 37 évesen miniszterelnökké választották. Ő vezette Új-Zélandot a Covid-19 járványon és olyan súlyos katasztrófákon, mint a két christchurchi mecset elleni terrortámadás és a Fehér-sziget vulkánkitörése. Az elmúlt évben jelentősen megnőtt az Ardernnel szembeni erőszakos fenyegetések száma, különösen az összeesküvés-elméleteket valló és oltásellenes csoportok részéről, akiket az ország oltási kötelezettségei és a Covid-19 zárlatai dühítettek fel. Ardern azonban azt mondta, hogy nem a munkával járó megnövekedett kockázat áll a lemondásról szóló döntése mögött.

(Kiemelt képünk: A TVNZ által az AFPTV-n keresztül 2023. január 19-én készített videóképkockán látható, amint Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bejelentette, hogy a jövő hónapban lemond tisztségéről Wellingtonban. Fotó: TVNZ / AFPTV / AFP)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink