Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kevésbé utálják a magyarok a szankciókat, mint azt a kormány szeretné

Létrehozva:

Az Eurobarometer felmérése szerint csupán a magyarok 24 százaléka ellenzi az oroszok elleni szankciókat.

A magyarok 41 százaléka válaszolt csak úgy az Eurobarometer friss felmérésében, hogy inkább, vagy nagyon ellenzi az Oroszország elleni szankciókat. Eközben 66 százalék válaszolta azt az erre vonatkozó kérdésre, hogy inkább támogatja, vagy teljes mértékben támogatja azokat. Az EU-s közvéleménykutatás reprezentatív felmérésének számai részben ellentmondanak a kormány „nemzeti konzultációja” által sugalltaknak, ahol speciális szankciókat a kormány kommunikációja szerint az 1,4 millió válaszadó 97 százaléka ellenez.

A magyar adatok szerint lényegesen többen ellenzik viszont itthon a szankciókat mint a 27 EU-s tagállamban összesen: utóbbi adat szerint 24 százalék az ellenzők és 73 százalék a szankciókat támogatók aránya.

Ugyanebben a kérdésben a felmérés arról is megkérdezte a magyarokat, támogatják-e Ukrajna katonai, humanitárius segélyezését, de még ennek ellenére is ilyen adatokat kaptak. A Medián hasonló témájú, őszi felmérése is hasonló arányokat mutatott ki, igaz, ott csupán a szankciókra kérdeztek rá.

A további kérdésekből kiderült, a magyarok az egyik legelégedetlenebbek a kormányuk válságkezelő politikájával. Ugyancsak a magyar megkérdezettek 41 százaléka válaszolta azt, hogy a kormány intézkedéseivel elégedett, míg 58 százalék azt, hogy nem elégedett és hogy a megélhetés az elmúlt évben nehezebbé vált.

Ennél az adatnál csak a román és a szlovák kormány válságkezelését értékelték rosszabbra a válaszadók.

(Kiemelt kép: Illusztráció. Fotó: Pásztor Csaba)

 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink