Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Vizsgálatok várnak a rendőrgyilkosra az elmegyógyintézetben

Létrehozva:

Kiderült, milyen vizsgálatoknak vetik alá az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben a 35 éves rendőrgyilkost, Sz. Szilárdot.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, 2023. január 12-én este Sz. Szilárd egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták. Az ügyészség inítványára letartóztatták a rendőrgyilkost, a letartóztatás végrehajtási helye az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intzet (IMEI). A  harminc napos megfigyelést orvosi szakvélemény alapján annak érdekében rendelték el, hogy kiderítsék, a bűncselekmény elkövetésekor beszámítható volt-e a gyanúsított. Az Indexnek dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus beszélt arról, hogy pontosan milyen vizsgálatok, tesztek várnak az elkövetőre.

„A vizsgálatokat bizonyosan szakértők, egy igazságügyi pszichiáter és egy igazságügyi pszichológus fogja elvégezni. Ezek alapján készítenek majd az elkövetőről egy személyiségrajzot, feltérképezésre kerül az illető személyiségstruktúrája. A pszichológus szakértő a tesztek, az exploráció, az életútelemzés segítségével olyan pszichopatológiai ismérveket valószínűsíthet, amelyek súlyos személyiségzavarra utalhatnak, vagy a kriminális cselekménnyel összhangba hozhatók. Az általuk felállított diagnózis, szakvélemények fogják meghatározni, hogy a bűncselekmény elkövetésekor beszámítható volt-e a rendőrgyilkos” – fejtette ki az Indexnek Makai Gábor klinikai szakpszichológus. A szakember szerint aki ide bekerül, annál már eleve feltételeznek valamilyen kóros elmeállapotot. Ez esetben a férfi kontrollálatlan agressziójából, kifejezetten ijesztő, abszurd és szélsőséges viselkedéséből lehet zavart mentális állapotra következtetni, ez egyébként a Fővárosi Törvényszék közleményében is szerepelt.

Az Indexnek szombaton Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára is azt nyilatkozta, hogy a gyilkos józanságát, beszámíthatóságát illetően erős kétségei vannak, szerinte ugyanis „kell valami ahhoz, hogy valaki három rendőrbe is beleszúrja a kést”.

(Kiemelt kép: Az Országos Mentőszolgálat munkatársai Baumann Péter szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr fotóinál az újbudai rendőrkapitányságnál tartott megemlékezésen 2023. január 13-án. Január 12-én este három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy férfi Újbudán, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták. A három sérült rendőrt, illetve a lábon lőtt támadót kórházba vitték. Baumann Péter, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette. Fotó: MTI/Lakatos Péter)

 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink