Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Csökkentek a lakásárak. A nagyvárosokban.

Létrehozva:

A tavalyi harmadik negyedévben a használt lakások ára mindössze 1,1 százalékkal drágult. A kínálati piac legújabb, januári adatai is megerősítik a drágulás lassulását, illetve a kínálat fokozatos bővülését, ami kedvez azoknak, akik lakást vásárolnának.

Az ingatlan.com új elemzésében a KSH által publikált előzetes adatok alapján kimutatta, hogy 2022 harmadik negyedévében a lakásárak mindössze 1,1 százalékkal nőttek az előző évhez képest. Ezzel szemben 2020 végétől a múlt év első feléig terjedő negyedéves időszakban 3,6-9,7 százalékos drágulás jellemezte a használt lakásokat – írja a 444.hu.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az eladó lakások kínálata fokozatosan bővül a piacon, de a kereslet ezzel nem tart lépést, sőt, visszaesés tapasztalható. Ez a vevőknek kedvez, mert a korábbi évekhez képest könnyebben tudnak alkudni, míg az eladóknak rugalmasan kell kezelniük az árat.

A kínálati piac legújabb, januári adatai is egyértelműen a drágulás lassulására utalnak. „A fővárosi kerületekben decemberhez képest 0,9 százalékkal 976 ezer forintra, a vármegyeszékhelyeken 1,9 százalékkal 588 ezer forintra csökkentek az átlagos négyzetméterárak.”

(Kiemelt képünk: Eladó lakást hirdető felirat egy erkélyen a főváros VIII. kerületében Józsefvárosban, az Illés utcában lévő lakóházon. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink