Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Levegő Munkacsoport szerint régóta napirenden van a robogók kitiltása a belvárosból

Létrehozva:

A Levegő Munkacsoport számos olyan javaslatot terjesztett elő, melyek megvalósításával rövid idő alatt és viszonylag alacsony költséggel jóval élhetőbbé válna Budapest. A szervezet elnöke a Jazzy Rádió reggeli műsorában közölte: az elektromos robogók és kerékpárok alternatívája lehet a belső égésű robogóknak.

„Elsősorban itt a kétütemű robogókról van szó. Nem új dolog ez, évitzedek óta napirenden van ez a kérdés. Az elektromos robogók, illetve az elektromos rásegítésű kerékpárok, vagyis a pedelecek alternatívája lehet”

– mondta Lukács András geofizikus, a Levegő Munkacsoport elnöke a Jazzy Rádió reggeli műsorában, a Business Classban. Hozzátette: többször tárgyaltak már a fővárosi önkormányzattal a kérdésről. Mint mondta: a legnagyobb problémát a motoros futárok jelentik, zömében az ételkiszállítás miatt.

A rádió kérdésére Lukács András emlékeztetett: rontja a levegő minőségét, hogy a gáz árának emelése miatt sokan áttértek a fatüzelésre, vagy éppen hulladék égetésre. Ráadásul nincs ellenőrzés, a hatóságok képtelenek betartatni a jogszabályt – tette hozzá.

Emlékeztetett: több százezer embert érinthet a légszennyezés miatt súlyos légúti megbetegedésben szenvedők száma. Hozzátette: mindenki szerezzen be levegő minőségét mérő készület, így otthon is láthatják, hogyan alakul a levegő légszennyezettsége.

Gyorsan és hatékonyan lehetne javítani a levegő minőségét

A szervezet szerint többek között gyorsan megvalósítható lenne az Üllői út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Váci út forgalomcsillapítása. Az M3-as metrófelújítását követően ezeken a főutakon a buszsávot nem kellene visszaadni az autóforgalomnak, hanem fizikailag elválasztott kerékpársávot és zöld sávot lehetne létrehozni. Emellett javasolják a parkolási díjfizetés kiterjesztését és emelését, a belső égésű motorral hajtott robogók kitiltását a belvárosból, illetve iskolautcák kialakítását, vagyis azt, hogy ahol csak lehetséges, a gyerekek biztonsága és egészségük megóvása érdekében korlátozzák a gépkocsik behajtását az iskolák melletti utcákba, különösen a reggeli érkezés és a délutáni távozás óráiban.

(Kiemelt képünk: ételkiszállító a belvárosban. Fotó: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor)

 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink